Επίσημη εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν οι τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της γειτονικής χώρας για το προσφυγικό, με την κίνηση αυτή να συνδέεται με τις εξελίξεις στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος που σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζουν σε κάθε κατεύθυνση πως η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει το παραμικρό στη συμφωνία επαναπροωθήσεων προσφύγων/μεταναστών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο.

Για αυτόν εξάλλου το λόγο, αποφασίστηκε η παραμονή των ελλήνων παρατηρητών στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι βρίσκονται εκεί βάσει της συμφωνίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα –ιδίως μετά το πραξικόπημα- άρχισε να αυξάνεται εκ νέου να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές από τα τουρκικά παράλια. Νωρίς το πρωί μια ακόμη βάρκα με 56 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στα παράλια της Μυτιλήνης και το λιμενικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την περισυλλογή τους.