Για «καταστροφολογία» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» κάνει λόγο ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ανταπαντώντας στην επιχειρηματολογία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλη, ο οποίος από την πλευρά του αναφέρθηκε σε αυθαίρετες εικασίες και μηδενισμό, επί της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ, έκανε λόγο για αυθαίρετες εικασίες και μηδενισμό, αναφορικά με το προγραμματισμένο έργο που έχει επιτευχθεί και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Υποστηρίζει δε ότι, ενώ ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει το πολύ 1με 2 έτη ζωής, η απάντηση του Διαβαθμιδικού είναι το απόλυτο «πάγωμα» όλων των έργων, γιατί κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για χωροθετήσεις και προετοιμασία έργων. Επίσης προσθέτει: «Φτάσαμε στο σημείο να συζητιέται ακόμη και η εξαγωγή απορριμμάτων στην Κίνα, για να αποφευχθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών για την επίλυση του προβλήματος».

Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο ΕΔΣΝΑ ερωτά τους δημάρχους εάν «συμφωνούν με την απόρριψη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων που επιχειρείται από το συλλογικό τους όργανο».

Αν «συμφωνούν με την απαξίωση των στόχων της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, τους οποίους δρομολογεί ο ΠΕΣΔΑ, σε πλήρη εναρμόνιση με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, (δηλαδή με την εθνική νομοθεσία και πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κοινοτική οδηγία - πλαίσιο 2008/98/ΕΚ».

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εύκολες» συντεχνιακές και εντυπωσιοθηρικές λογικές» που «οδήγησαν στην υποβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας» και ρωτώνται οι δήμαρχοι εάν συμφωνούν με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και «εάν τους εκφράζουν οι δηλώσεις του προέδρου του συνδικαλιστικού τους οργάνου, που οφείλει να προστατεύει και να προάγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης» τονίζει επιγραμματικά ο ΕΔΣΝΑ.