current views are: 3

31 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση06:00

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια, τεράστιες οι καταστροφές – Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο (Βίντεο)

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Δημοσίευση 06:00’

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά

Υπό έλεγχο συνολικά σε όλο το πύρινο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας τέθηκε η φωτιά μετά και το τελευταίο μέτωπο στην Κατούνια, το οποίο ελέγχθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που συνεχίζουν το έργο τους από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς.

Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, αναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων κατά τις μεσημβρινές ώρες και υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Στην περιοχή βρίσκεται ο  γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Παγγαίο Όρος

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμουδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και ‘Αγιο Παύλο.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Σαχτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, χθες νωρίς το απόγευμα, και η οποία έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, εξαρτάται από την ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και είναι πάνω από 8 έως 9 μποφώρ.

Το πύρινο μέτωπο κάλυψε μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης, πάνω από 25χιλιόμετρα με τους ισχυρούς ανέμους να μην έχουν κοπάσει μέχρι και αυτή την ώρα ούτε στιγμή και οι δυνάμεις πυρόσβεσης των πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτών που έχουν πέσει στη μάχη για της κατάσβεσης να συμπληρώνουν πάνω από 16 ώρες συνεχούς δράσης.

Πενήντα πέντε πυροσβέστες, με 27 πυροσβεστικά οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά μηχανήματα είναι η δύναμη πυρόσβεσης στο μέτωπο του Ρεθύμνου όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης της Π.Υ Γιάννης Μαραγκάκης.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της αυτοθυσίας των δυνάμεων που δρουν…. Στο Φαράγγι της Αγία Γαλήνης καταφέραμε και θέσαμε την φωτιά σε έλεγχο με αποτέλεσμα να σωθεί η Αγία Γαλήνη άλλως οι φλόγες θα έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ήταν η πιο δύσκολη φωτιά στα χρόνια που υπηρετώ αλλά και η πρώτα φορά που βλέπω τόση αυτοθυσία σε μεγάλο αριθμό πυροσβεστικής δύναμης από πλευράς των ανθρώπων μας…» είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος τόνισε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι όπως είπε: «είμαστε σε ύφεση και όχι έλεγχο».

Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν λόγω των ανέμων τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις. Αστυνομία και λιμενικό κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από γης και θάλασσα, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης και επισήμανε ότι κατά τις εκκενώσεις Αγίου Παύλου και ‘Αι Γιάννη οι υπηρεσίες συνάντησαν πολλές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αγροτικές αποθήκες, μη κατοικήσιμες οικίες, υπόστεγα, πέργκολες, κτίσματα σε αγροτικές περιουσίες, έγιναν στάχτη, απειλήθηκαν σπίτια και μερικά τουριστικά καταλύματα, ενώ χιλιάδες ελιές παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα που όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης είχε σύμμαχο: «… τους ισχυρούς ανέμους και τη νύχτα, περνώντας από Σαχτούρια, ‘Αγιο Παύλο, Μέλαμπες, ‘Αι Γιάννη, Αγία Γαλήνη…».

Αυτή την ώρα στη νότια περιοχή της Αγίας Γαλήνης «γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή από τις υπηρεσίες για καταμέτρηση γης και περιουσιών που ήδη έχουν χαθεί», ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.


σχετικα αρθρα