current views are: 6

1 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:17

Μάχη με τις φλόγες στη Β. Εύβοια: Αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη (Βίντεο – φωτό)

Για τρίτη ημέρα κατακαίει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Πυροσβεστική, δημοτικές αρχές και κάτοικοι της Λίμνης Ευβοίας, βρίσκονται επί ποδός

Δημοσίευση 04:17’

Για τρίτη ημέρα κατακαίει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Πυροσβεστική, δημοτικές αρχές και κάτοικοι της Λίμνης Ευβοίας, βρίσκονται επί ποδός

Για τρίτη ημέρα κατακαίει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Πυροσβεστική, δημοτικές αρχές και κάτοικοι της Λίμνης Ευβοίας, έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, συνεχίζει να καίει σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες του χωριού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

 Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι. Σε ότι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Η πήλη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, δεν υπάρχει πανικός και οι πολίτες επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης

 Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής στη Λίμνη έχει δέσει ένα φέρι-μποτ από την Αιδηψό, προκειμένου να βοηθήσει αν χρειαστεί. 

Τις επιχειρήσεις των επίγειων μέσων κατάσβεσης συνδράμουν τέσσερα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστών διευκολύνουν και οι καιρικές συνθήκες καθώς η σχετική άπνοια περιορίζει σημαντικά την επέκταση της πυρκαγιάς. Ενώ σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ενισχύονται οι δυνάμεις. 

Για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός:

Αποστόλου: Ολος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, και δεδομένου της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας,θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος σε Αττική και Εύβοια 

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για την Δευτέρα η η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μετά και την τελευταία μεγάλη φωτιά που καίει στη Βόρεια Εύβοια και που μαίνεται μέχρι και σήμερα Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα υψηλό κίνδυνο έχει η Αττική και η Εύβοια που αντιμετωπίζει ήδη μια τεράστια φωτιά.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για σήμερα Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


σχετικα αρθρα