ΕΛΛΑΔΑ

«Στα μαλακά» οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή στον μητροπολιτικό ναό Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2016, 12:06 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2016, 23:08
«Στα μαλακά» οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή στον μητροπολιτικό ναό Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Αθώοι κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες που εισέβαλαν το πρωί της περασμένης Κυριακής 31 Ιουλίου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διακόπτοντας την κυριακάτικη θεία λειτουργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων που έλαβαν χώρα στην πόλη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αθώοι κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες που εισέβαλαν το πρωί της περασμένης Κυριακής 31 Ιουλίου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διακόπτοντας την κυριακάτικη θεία λειτουργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων που έλαβαν χώρα στην πόλη. 

Νωρίτερα σήμερα, τα 26 άτομα  οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους δίωξη για υβριστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας και -κατά περίπτωση- απείθεια.

Μεταξύ των δραστών, οι 19 καταδικάστηκαν για την πράξη της απείθειας επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση. Σε αυτούς το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή. 

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο).

Εκκλησία κατά Φίλη, Τόσκα και Παρασκευόπουλου 

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση για την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τους αρμόδιους υπουργούς για τα θρησκεύματα, προστασία του πολίτη και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολίασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας την εισβολή στην μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.

Η Εκκλησία ευχαριστεί όσα κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό αφήνοντας αιχμές για τη στάση του αρμόδιου υπουργού καθώς και επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσα Κοινοβουλευτικά Κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή, τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας και τις πράξεις βίας κατά θρησκευτικών λειτουργών και πιστών μέσα στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά στην Θεσσαλονίκη χθες (31.7.2016). 

Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς. 

Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας. 

Τέλος, στους «αντιεξουσιαστές», που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για ο,τιδήποτε στη ζωή τους, μόνο την λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας.»