current views are: 14

3 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:43

Αποκάλυψη: Το πόρισμα – φωτιά για τα 2.000 «μαϊμού» πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Άρτα – Αρκετοί διορίστηκαν στο Δημόσιο

Πτυχία με άριστα 20 πήραν σχεδόν 2.000 μαθητές που φοίτησαν την περίοδο 1999-2006 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Άρτας

Δημοσίευση 04:43’

Πτυχία με άριστα 20 πήραν σχεδόν 2.000 μαθητές που φοίτησαν την περίοδο 1999-2006 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Άρτας

Πτυχία με άριστα 20 πήραν σχεδόν 2.000 μαθητές που φοίτησαν την περίοδο 1999-2006 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Άρτας “Σχολές Ευρώπη” και “Τομή’,πληρώνοντας αδρά ποσά ως δίδακτρα, προκειμένου αρκετοί με το πτυχίο τους να διοριστούν στη συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο και κυρίως ως νοσηλευτές/τριες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Το newpost φέρνει στο φως το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης από το οποίο αποκαλύπτονται “σημεία και τέρατα” για το πως λειτουργούσε το όλο κύκλωμα χορήγησης πτυχίων με άριστα σε χιλιάδες μαθητές. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα τα δύο εκπαιδευτήρια (τα οποία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έκλεισαν)μόνο ως εκπαιδευτήρια μάθησης δεν λειτουργούσαν, καθώς εμπορεύονταν σωρηδόν χρυσοφόρα πτυχία με 20άρια.

Στα θρανία με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας οι 2.000 μαθητές της Άρτας

Το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα καλεί τους 2.000 μαθητές των δύο αυτών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να περάσουν ,υπό την αιγίδα του ,από γραπτές εξετάσεις σε ορισμένο αριθμό μαθημάτων προκειμένου να πιστοποιηθεί η όχι η  εγκυρότητα των πτυχίων τους. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί, λόγω και των νομικών δυσκολιών, οριστική λύση καθώς παρότι το 2007 επί Υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου ψηφίστηκε σχετικός νόμος δεν  εκδόθηκε η ανάλογη υπουργική απόφαση εφαρμογής του για τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού όπως προβλεπόταν.

Τα “ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ” που αναφέρει το πόρισμα των επιθεωρητών

“Κατά το διάστημα 1999-2006 ,αναφέρεται στις διαπιστώσεις του πορίσματος, οι μαθητές των ΤΕΕ “Σχολές Ευρώπη” και “Τομή”, μεταξύ άλλων..

  • Διδάσκονταν από εκπαιδευτικούς που δεν είχαν διοριστεί νόμιμα..
  • Τα δύο εκπαιδευτήρια λειτουργούσαν και απογευματινές ώρες χωρίς άδεια Απογευματινής εργασίας.
  • Η φοίτηση των σπουδαστών δεν αποδείχθηκε επαρκής ώστε να δικαιούνται συμμετοχή στις εξετάσεις (δεν προσέρχονταν στα μαθήματα, έκαναν απουσίες κλπ).
  • Τα απουσιολόγια δεν συμπληρώνονταν ,δεν υπογράφονταν και δεν υποβάλλονταν στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας για θεώρηση.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών δεν ήταν αντικειμενική αφού στα δύο 4μηνα οι περισσότεροι είχαν προφορική βαθμολογία 20 σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα των εξετάσεων ήταν γνωστά εκ των προτέρων στους εξεταζόμενους, γεγονός που καθιστούσε τις εξετάσεις διαβλητές και χωρίς κύρος.
  • Γινόταν συστηματική αλλοίωση των γραπτών των εξετάσεων η αντικατάσταση των γραπτών των εξετάσεων.
  • Υπήρχαν διπλοεγγραφές σπουδαστών και ορισμένοι κατείχαν τον ίδιο τίτλο από δημόσια και ιδιωτικά ΤΕΕ”
  • Οι εγγραφές των μαθητών δεν γίνονταν νόμιμα, αφού δεν υπάρχουν απολυτήρια Γυμνασίου και άλλοι πρωτότυποι τίτλοι εγγραφής. Πραγματοποιούνταν εγγραφές στα μητρώα μαθητών πάνω σε ονόματα άλλων, εμβόλιμα σε άλλα διδακτικά έτη, σε τομείς και τάξεις που δεν δικαιούνταν.
  • Οι μαθητές δεν διδάχθηκαν τα προβλεπόμενα από το αναλυτικό πρόγραμμα μαθήματα, ούτε τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ώρες.
  • Στο βιβλίο μητρώου μαθητών δεν αναγράφεται αριθμός μητρώου και ημερομηνία έκδοσης για να γίνει ταυτοποίηση των εκδοθέντων τίτλων. Στο ίδιο βιβλίο έγινε αποβιβλιοδότηση και εκ νέου βιβλιοδέτηση.
  • Τα τηρούμενα βιβλία δεν αποτελούν αποδεικτικά του περιεχομένου τους(εγγραφή, φοίτηση και αξιολόγηση)αφού παραποιούνταν και αλλοιώνονταν συστηματικά από την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων
  • Με τον ίδιο αριθμό μητρώου είχαν δοθεί πτυχία σε διαφορετικούς μαθητές
  • Μαθητές με υπέρβαση ορίου απουσιών έλαβαν πτυχίο.

Να ανακληθούν τα πτυχία προτείνουν οι Επιθεωρητές

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης με τον τρόπο αυτό έλαβαν, από τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Άρτας, πτυχία περίπου 2.000 σπουδαστές γνωρίζονταν οι ίδιοι και οι γονείς τους το όλο καθεστώς φοίτησης και αξιολόγησης καταβάλλοντας για τούτο χρηματικά ποσά προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πτυχία με άριστα  για να διοριστούν στο δημόσιο.

Μέχρι σήμερα, λόγω των νομικών δυσκολιών, έχουν ακυρωθεί μόλις 26 πτυχία που εκδόθηκαν την περίοδο 2004-2006 και η ανάκληση των υπολοίπων, όπως προτείνουν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, θα κριθεί οριστικά  ,με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς οι  2000 πτυχιούχοι θα κληθούν  να περάσουν για εξετάσεις από τα θρανία προκειμένου να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα των πτυχίων που έλαβαν. Για το πόσοι από αυτούς έχουν διοριστεί στο δημόσιο δεν έχει γίνει γνωστό καθώς η όλη υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμη οριστικά.

Στα… μαλακά οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί

Όσον αφορά τους 39 εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς οι 34 εξ αυτών αθωώθηκαν πειθαρχικά΄(σε 5 επιβλήθηκαν στέρηση αποδοχών 3 μηνών),ενώ με βούλευμα του Συμβουλίου  Πλημμελειοδικών Άρτας αθωώθηκαν  ποινικά  28 εκπαιδευτικοί λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Ωστόσο εκκρεμεί αναίρεση στον Άρειο Πάγο από μέρους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών .

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα:


σχετικα αρθρα