ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα μήνες φυλάκισης για πέντε καταληψίες του παλιού ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2016, 16:16 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2016, 16:16
Δέκα μήνες φυλάκισης για πέντε καταληψίες του παλιού ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Δέκα μήνες φυλάκισης για μία ελληνίδα και τέσσερις ελβετίδες

Φυλάκιση δέκα μηνών και Χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης πέντε γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν ως καταληψίες κατά την αστυνομική επιχείρηση στο παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας.

Πρόκειται για μία Ελληνίδα και τέσσερις Ελβετίδες Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και ανέστειλε την επιβληθείσα ποινή για τρία χρόνια. Η δίκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ύστερα από αναβολή που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή απουσίαζε η διερμηνέας για τις αλλοδαπές κατηγορούμενες.

Από την μεριά της η Ελληνίδα καταληψίας δήλωσε  ότι συμμετείχε από τον περασμένο Φεβρουάριο στην κατάληψη, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε πρόσφυγες και μετανάστες που κατά καιρούς φιλοξενούνταν στο συγκεκριμένο χώρο. Η ίδια ανέφερε ότι αναλήφθηκε πρωτοβουλία από αλληλέγγυους για τη χορήγηση φαρμάκων και τροφής σε εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, σε μία προσπάθεια να τους προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η δικηγόρος των αλλοδαπών κατηγορουμένων, οι οποίες δεν παρέστησαν στη δίκη, ισχυρίστηκε ότι οι εντολείς της φιλοξενήθηκαν για μία βραδιά στο παλιό ορφανοτροφείο, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, μετά τη διοργάνωση της κατασκήνωσης υπό τον τίτλο "No Border Camp" στην Πανεπιστημιούπολη, αναζητούσαν χώρο φιλοξενίας και δεν γνώριζαν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορφανοτροφείου.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν στάθηκαν ικανοί να πείσουν το δικαστήριο που έκρινε ένοχες και τις πέντε κατηγορούμενες.