Μπορεί ο κλάδος των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας να βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε «νέα ναυτιλία ή τουρισμό της Ελλάδας, βγάζοντάς την από την κρίση και γλυτώνοντάς την από την χρεοκοπία», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), Αναστάσιος Τζήκας, και νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας.
Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες θα οδηγήσουν-μεταξύ άλλων- σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μείωση του κόστους (π.χ. το θέμα της συνταγογράφησης) και σε σημαντικό περιορισμό του φαινομένου της διαφθοράς, τόνισε ο κ. Τζήκας.

Πρόσθεσε δε, ότι ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει ακόμα πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, παρέχοντάς του γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζητώντας να γίνει η Ελλάδα ένα εργοτάξιο νέων τεχνολογιών, ο κ. Τζήκας χαρακτήρισε το 2011 ως μια χρονιά επιβίωσης για τον κλάδο, τα προβλήματα του οποίου είναι: μείωση τζίρου 6,2% το 2009 συγκριτικά με το 2008 και 5,6% το 2010 σε σχέση με το 2009, σημαντικό περιορισμό κερδοφορίας, αύξηση των επισφαλειών, έλλειψη εξωστρέφειας, υψηλές οφειλές του δημοσίου προς τις εταιρίες και κωλύματα των επιχειρήσεων στη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε, ότι στην περιφέρεια η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών υπολογίζεται για το 2010 σε ποσοστό άνω του 50%. Στο πλαίσιο αυτό και για να μην «βάλουν λουκέτο καλές εταιρίες στο 2011», ο κ. Τζήκας ζήτησε να γίνουν άμεσα ανακατανομή των δαπανών της χώρας προς όφελος των νέων τεχνολογιών και ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του ΣΕΠΒΕ, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τζήκα θα εξακολουθήσει και με τη νέα διοίκηση να οραματίζεται την ανάδειξη του κλάδου των νέων τεχνολογιών σε στρατηγικής σημασίας τομέα για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων ο κ. Τζήκας επεσήμανε ότι στην «Τεχνόπολη» έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα 15 εταιρίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα επόμενα χρόνια το Επιχειρηματικό αυτό Πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα, θα χαρακτηρίσει και το νέο προφίλ της Θεσσαλονίκης.