current views are: 3

9 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση12:32

ΠΟΕΔΗΝ: Σε πλήρη κατάρρευση τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας – Αναλυτικά στοιχεία

Για πλήρη κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ εν μέσω θέρους κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας κύρια αναφορά στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Δημοσίευση 12:32’

Για πλήρη κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ εν μέσω θέρους κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας κύρια αναφορά στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Για πλήρη κατάρρευση των δομών του ΕΣΥ εν μέσω θέρους κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας κύρια αναφορά στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Η ΠΟΕΔΗΝ εξαπολύει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και την κατηγορεί πως προσπαθεί να καμουφλάρει την κατάσταση του ΕΣΥ, και εγκαινιάζει νοσοκομεία που λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης συνεχίζει να λειτουργεί ως Κέντρο Διακομιδών και ότι το μόνο χειρουργείο που έγινε, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη, αφορά σε αιμορροΐδες. «Συνεχίζεται η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός με ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας επάξια κέρδισε τον τίτλο του “Μαυρογιαλούρου”», προσθέτει, παραθέτοντας δύο περιστατικά που συνέβησαν στις 7 και 8 Αυγούστου, και συμπληρώνει ότι στο νοσοκομείο Σαντορίνης έως τώρα έχει γίνει ένας τοκετός από τη γυναικολόγο, διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας και μάλιστα με τα μηχανήματα του Κέντρου.

Αναφορές από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται και για τα ασθενοφόρα στα Ιωάννινα, όπου χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «εγκαινιάζει 11 ασθενοφόρα στα Ιωάννινα για όλη την Ήπειρο» και «την επόμενη ημέρα της φιέστας για τις διακομιδές βγήκαν πάλι τα σαράβαλα ασθενοφόρα, χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων», και κατηγορεί ότι κυβέρνηση ότι «την ενδιαφέρει το “φαίνεσθαι”. Κάνει όμως μία τρύπα στο νερό».

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση, και σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για την καταστροφή του ΕΣΥ, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι τα twits των υπουργών Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα του ΕΣΥ.

«Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους, δωρεές- προσφορές τοπικών φορέων καθ’ ό,τι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Υγείας λιγόστεψαν το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 4.000. Οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι 35.000. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλύθηκε. Οι πολίτες από την τσέπη τους πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα πια το βιβλιάριο ασθενείας, αν και πληρώνουμε αδρά για υγειονομική περίθαλψη. Τα Κέντρα Υγείας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και το προσωπικό μετακινείται για να καλύψει τα τεράστια κενά σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες ή τα Νοσοκομεία. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βαίνουν προς κατάργηση και Δημόσια Ψυχική Υγεία παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία, ενώ παραθέτει έναν αναλυτικό κατάλογο προβλήματα που καταγράφονται σε δομές υγείας σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου εισάγονται 50 ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλινικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Πολλές φορές ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Νοσηλευτική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 1247 –  Υπηρετούντες 652, Ιατρική υπηρεσία πλην Ιατρών Προβλεπόμενες οργανικές 296 –  Υπηρετούντες 212, Τεχνική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 129 – Υπηρετούντες 25, Διοικητική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 518 – Υπηρετούντες 151, Ιατροί ΕΣΥ Προβλεπόμενες οργανικές 105 – Υπηρετούντες 64.
  • Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Συγχωνεύσεις κλινικών για να πάρει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου. Μεγάλες ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 400 κενά ήτοι 135 γιατροί, 35 διοικητικοί, 30 παραϊατρικό, 198 νοσηλευτικό όλων των κατηγοριών, 2 τεχνικοί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Νοσοκομείο 210.000.000€. Το Νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000€ από το 2016 Φλεβάρη. 10 στις 20 κλίνες ΜΕΘ κλειστές. 8 από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο κλειστές.
  • Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις).  23 ημέρες το μήνα ακάλυπτο το Νοσοκομείο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας). Εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική (ένας Ορθοπεδικός). Υπηρετούν 2 Αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.
  • Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. 45% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί ο Αξονικός τομογράφος. Έκλεισε η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Κλειστή 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε Παιδιάτρους.
  • Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Έκλεισε εδώ και ένα χρόνο η Παιδιατρική κλινική. Το μισό μήνα είναι  κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική κλινική. Πάνω από 50% ακάλυπτες οι θέσεις σε Νοσοκόμους –  Τραυματιοφορείς. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των ΤΕΠ. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το έτος 2014. Συχνές βλάβες του παλαιού Αξονικού τομογράφου. Δανεικά ανταλλακτικά από άλλα Νοσοκομεία. Δεν υπάρχει Μαγνητικός τομογράφος. Πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.
  • Κ.Υ. ΚΙΑΤΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Επικινδυνότητα για το προσωπικό και τους ασθενείς από επισκέπτες με παραβατική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κανείς Τεχνικός για τη συντήρηση του Κ.Υ. 80%  ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
  • Κ.Υ. ΝΕΜΕΑΣ: Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους και υπηρετούν μόλις 2 ιατροί και μία νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε προσωπικό πλήρωμα ασθενοφόρων. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο.
  • Κ.Υ. ΓΚΟΥΡΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετεί ένας ιατρός και μία νοσηλεύτρια. Ένα και μοναδικό σαράβαλο ασθενοφόρο που συνήθως είναι εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο.
  • Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ: Έλλειψη μηχανήματος Ακτινοθεραπείας με μεγάλο κίνδυνο της ζωής των καρκινοπαθών, αφού  οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες.
  • Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ (συμπληρωματικά στοιχεία, που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ): Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οφείλονται 50 – 100 ρεπό σε κάθε νοσηλευτή. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Συγχωνεύσεις κλινικών. Η Ορθοπεδική και Χειρουργική κλινική λειτουργεί με ενιαίο νοσηλευτικό προσωπικό (7 άτομα μόνο). Τα ΤΕΠ δεν έχουν ιατρούς. Η πρώτη επαφή των ασθενών στα ΤΕΠ είναι από νοσηλευτές. Είναι μόνο δύο Παιδίατροι. Μία νοσηλεύτρια απόγευμα – νύκτα για την Καρδιολογική κλινική και την Μονάδα Εμφραγμάτων. Δεν υπάρχει καθαριότητα σε 12.000 τ.μ. Δεν υπάρχει Θυρωρός (η μοναδική μετακινήθηκε). Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λειτουργούν με μετακινημένο προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά «τουριστοϊατρεία».
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ: Τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπών επαγγελματιών υγείας. Υποστελέχωση και απαξίωση αν και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. Δεν λειτουργεί καθημερινά. Εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με ένα Παθολόγο.
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ:  Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας. Υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.
  • ΣΥΒΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑ:  διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία τα οποία επίσης είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού.
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ: Κτίριο κουφάρι. Ένα ακόμη Κ.Υ. με εμφανή τα σημάδια της υποβάθμισης. Δεν κάνει εφημερίες. Κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ: Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες προμηθεύεται υλικά το Κέντρο Υγείας. Συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. Μόλις χθες συγκεντρώθηκαν 24€ από το προσωπικό και αγόρασαν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο.
  • ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα λόγω έλλειψης ιατρών. Σημαντικές ελλείψεις υλικών.  Προμηθεύεται υλικά από δωρεές.
  • Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ (συμπληρωματικά στοιχεία): Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Ξέμειναν από ιατρούς. Έκλεισε η Πνευμονολογική κλινική. Έκλεισε η Δερματολογική κλινική. Έκλεισε η ΩΡΛ. Υπολειτουργεί η Μαιευτική κλινική (υπηρετούν μόνο δύο ιατροί).
  • Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οφείλονται 1000 ρεπό στο προσωπικό. Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε με ένα ιατρό.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ακάλυπτες οι 50% των θέσεων των ειδικευμένων ιατρών. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί κλείνει η κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες Ορθοπεδικοί ιατροί. Μεγάλες ελλείψεις Διοικητικού προσωπικού 70% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Μεγάλες ελλείψεις Νοσοκόμων και Τραυματιοφορέων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στη Νοσηλευτική Υπηρεσία που ανέρχονται στο 45%. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 390 και από αυτές οι 240 ανήκουν στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Γίνεται πλημμελής συντήρηση των μηχανημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Γενικότερα ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Έχει πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός. Τα προβλήματα όμως γίνονται ακόμα πιο σοβαρότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσοκομείο τους θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.

ΙΣΑ: Τριτοκοσμική η κατάσταση στην Υγεία – Το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του

Την ίδια εικόνα καταγγέλλει από την πλευρά του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της, για την «τριτοκοσμική αυτή κατάσταση».

Σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Είναι προφανές ότι η υποχρηματοδότιση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα ο δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπολειτουργούν ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες. Εντούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται σε επικοινωνιακές φιέστες που την εκθέτουν – όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στο νοσοκομείο της Σαντορίνης -.»

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ​τόνισε τα εξής: «Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές ,ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες. Την ίδια ώρα οι δομές υγείας, στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους.

Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Τα μεγάλα λόγια προεκλογικά είναι εύκολα, οφείλουν όμως τώρα να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν και όχι να ψάχνουν δικαιολογίες για να καλύψουν αποτυχημένες πολιτικές.»


σχετικα αρθρα