Γεωμετρική αύξηση δείχνουν οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, με τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο να υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό και να φιλοξενούν πολύ περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες απ’ όσους μπορούν να φιλοξενήσουν οι οργανωμένες δομές.

Συνολικά οι πρόσφυγες που καταγράφονται στη χώρα σήμερα σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης ανέρχονται σε 57.098, με 76 νέες αφίξεις συγκριτικά με χθες.

Στα νησιά του Β. Αιγαίου βρίσκονται 10.042 και ειδικά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο 8.410 όταν οι οργανωμένες δομές, κατά το ίδιο το Συντονιστικό, επαρκούν για 5.450 στα ίδια νησιά.

Αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάζονται να στοιβάζονται σε χώρους πολύ μικρότερους αλλά και συχνές εντάσεις μέσα στα hot spot.

Στα όρια τους δηλώνουν οι λιμενικοί στη Χίο, όπου χθες το μεσημέρι ξέσπασαν επεισόδια όταν ομάδα Ιρακινών απέκλεισε τους εργαζόμενους των δομών και των εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ διαμαρτυρόμενη για τη στασιμότητα στις αιτήσεις τους για την παραχώρηση ασύλου.

Η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου- Σάμου για ακόμη μια φορά διαμαρτύρεται για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνουν ότι δεν επαρκούν, ούτε έχουν τα μέσα, και μάλιστα ότι έχουν στοχοποιηθεί και φοβούνται για την ασφάλεια των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

«Πώς 8 λιμενικοί σε Υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να συγκρατήσουν έναν όχλο που δεν έχει τίποτα να χάσει και για πόσο; Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα και κανένας δεν ασχολείται σοβαρά. Έως πότε; Ωσότου γίνει κάτι άσχημο σε κάποιον συνάδελφο ή σε κάποιον πολίτη;», διερωτώνται οι Λιμενικοί.

Αναφερόμενοι στις καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο λιμάνι της Χίου, οι Λιμενικοί καταγγέλλουν ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε σειρά περιστατικών όπου μετανάστες άρχισαν να πετροβολούν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Χίου την ώρα που κατέπλεε το πλοίο ή και να πετάνε αντικείμενα προς το μέρος τους που λίγο έλειψε να τραυματίσουν στο κεφάλι έναν εξ’ αυτών.

«Λίγες μόλις μέρες πριν, στον χώρο καταγραφής της ΒΙΑΛ τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας συνάδελφος αστυνομικός από ρίψη πέτρας. Μαζεμένοι μετανάστες κατά ομάδες πετροβολούν πολίτες που περνάνε με τα οχήματά τους κοντά από το χώρο φιλοξενίας τους στη Σούδα. Περιπτερούχοι ωρύονται για την πολλοστή διάρρηξη των καταστημάτων τους από οπλισμένους με μαχαίρια μετανάστες στο χώρο του λιμανιού και όχι μόνο», προσθέτουν.

 

Αντίστοιχη αύξηση παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα και οι αφίξεις στην Κάλυμνο όπου εντοπίστηκαν 92 άτομα, προερχόμενα απο τα τουρκικά παράλια.

Η αύξηση αυτή έρχεται στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και των μαζικών εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν και στις ένοπλες δυνάμεις και ενώ η Άγκυρα εκβιάζει ξεκάθαρα την ΕΕ για το θέμα της βίζας απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Και όλα αυτά ενώ τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου διανύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι από την πλευρά της τουριστικής κίνησης την οποία είδαν να κατρακυλάει φέτος μετά τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. 

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, την περασμένη εβδομάδα, έδειχναν μείωση αφίξεων στη Λέσβο επιβατών εξωτερικού τον μήνα Ιούλιο, κατά 62,8%. Συγκεκριμένα στη Λέσβο τον Ιούλιο ήρθαν 6.841 Ευρωπαίοι τουρίστες με 47 πτήσεις εξωτερικού όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015, είχαν έλθει 18.373 άτομα με 130 πτήσεις.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου της Χίου έδωσε με τη σειρά της στοιχεία σχετικά με την κίνηση επιβατών εξωτερικού, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο έφτασαν στο νησί 535 επισκέπτες με 18 πτήσεις αντί των 1887 με 50 πτήσεις τον περσινό Ιούλιο (μείωση 71,65%).

Μειωμένη και η κίνηση στη Σάμο όπου καταγράφεται πτώση 16%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης έδωσε μεγαλύτερη επιδότηση στις τουριστικές μονάδες των νησιών του του Βορειοανατολικού Αιγαίου για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Φαίνται όμως και πάλι η κίνηση στα νησιά αυτά δεν είναι ικανοποιητική με τους τοπικούς φορείς να κάνουν λόγο για πτώση 70%.