Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 110 φορείς και κάτοικοι της Χίου και της Σάμου ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και υποστηρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο από εγκληματίες που προσποιούνται ότι είναι πρόσφυγες.

Επιπλέον διααμρτύρονται για το γεγονός ότι παρότι οι προβλεπόμενες θέσεις υποδοχής είναι 1.100 στοιβάζονται 2.932 ψυχές σε συνθήκες που "προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών".

Ειδικότερα οι Χιώτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ σημειώνουν για το Ηot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκείου, ότι έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημία, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες, κυριολεκτικά, συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Hot Spot του νησιού.

Ακόμη αναφέρουν, ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Αναφέρουν ότι από το hot spot επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους.

Παράλληλα αναφέρουν, ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του hot spot, κατά παράβαση του Συντάγματος, δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας τις συνταγματικές επιταγές.