current views are: 7

12 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση12:42

Τρεις συλλήψεις στις Βρυξέλλες για τρομοκρατία

Συνεχίζονται ακάθεκτες οι έρευνες των αρχών για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 12:42’

Συνεχίζονται ακάθεκτες οι έρευνες των αρχών για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζονται ακάθεκτες οι έρευνες των αρχών για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες.

Χθες βράδυ τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στα περίχωρα των Βρυξελλών προκειμένου να ανακριθούν “στο πλαίσιο μιας υπόθεσης τρομοκρατίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι τρεις ύποπτοι, οι Ουασίμ Α., Άσμα Α. και Μαλίκα Μπ., “οδηγήθηκαν για ανάκριση” και ένας δικαστής “θα αποφασίσει στη διάρκεια της ημέρας αν θα παραμείνουν υπό κράτηση”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι συλλήψεις ακολουθούν την εκτέλεση από την ομοσπονδιακή αστυνομία οκτώ ενταλμάτων σύλληψης “έπειτα από αίτημα ειδικού ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας στις Βρυξέλλες”: έξι στο Λάεκεν, ένα στο Έβερε και ένα στην Άρντελεχτ, τρεις κοινότητες όμορες στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “δεν βρέθηκαν όπλα ούτε εκρηκτικά”.

Η “υπόθεση τρομοκρατίας” που αφορά τους τρεις υπόπτους είναι μια “σημαντική” υπόθεση, σχολίασε απλώς εκπρόσωπος της εισαγγελίας, που δεν επιθυμεί να δώσει “καμία άλλη πληροφορία ή επιπλέον διευκρίνιση”.

Οι υποθέσεις που συνδέονται με τζιχαντιστές πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες στο Βέλγιο, χώρα προέλευσης ορισμένων από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (130 θάνατοι), και η οποία αποτέλεσε στόχο, στις 22 Μαρτίου, τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες (32 θάνατοι).

Πιο πρόσφατα, στις 6 Αυγούστου, δύο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με ματσέτα στο Σαρλερουά, νότια των Βρυξελλών, από έναν 33χρονο Αλγερινό, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Την Τετάρτη (προχθές), δύο διεθνείς πτήσεις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αφού είχαν λάβει προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας, απειλή που αποδείχθηκε ψεύτικη.

“Η έρευνα για μια πιθανή απειλή συνεχίζεται” είχε δηλώσει ωστόσο ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Έρίκ φαν ντε Σιπτ. “Όμως τουλάχιστον οι απειλές για αυτά τα δύο αεροπλάνα είναι ψευδείς”.