Από την Ελλάδα στην Ιταλία μεταφέρονται οι προσφυγικές ροές, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, τον Ιούλιο έφτασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 25.000 μετανάστες άνοδος 12% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας ήταν περίπου 97% λιγότερες τον φετινό Ιούλιο απ' ό,τι πέρυσι, κυρίως λόγω της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική ήταν Νιγηριανοί και Ερυθραίοι, διευκρίνισε η Frontex. Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου παρέμεινε σταθερός σε σχέση με πέρυσι, στις 95.000.

Η Frontex επισημαίνει πως η καταλληλότητα των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν τους μετανάστες επιδεινώνεται. «Τους τελευταίους μήνες, τα τέσσερα από τα πέντε σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λαστιχένιες βάρκες κακής ποιότητας», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή της.