Κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η έξοδος των αδειούχων του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Αθήνα με κάθε μέσο, αψηφώντας τον άστατο καιρό. Αυξημένη η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, την ώρα που η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις Εθνικές Οδούς.

Πιο αναλυτικά, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ήταν πολύ αυξημένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα πλοία για τον Αργοσαρωνικό η πληρότητα αγγίζει το 100%, για τις Κυκλάδες και την Κρήτη το 80-90%, ενώ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η πληρότητα κυμαίνεται στο 60-65%.

Συνολικά, απο τον Πειραιά θα αναχωρήσουν μέχρι την Κυριακή 76 πλοία, ενώ από Ραφήνα και Λαύριο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 18 δρομολόγια. Για τους ενδιαφερόμενους της τελευταίας στιγμής πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλοία φεύγουν γεμάτα.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στα ΚΤΕΛ. Για την Παρασκευή και το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί 1.000 δρομολόγια, διπλάσια από τις προηγούμενες μέρες. Συγκριτικά με πέρυσι, η κίνηση είναι αυξημένη ώς και 15%, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Φάτσιος. Οι επιβάτες των υπεραστικών λεωφορείων προτιμούν κυρίως Μεσσηνία και Αιτωλοκαρνανία.

Αυξημένη κατά 7,6% είναι η αεροπορική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα για τον προορισμό των διακοπών τους με αεροπλάνο.

Επι ποδός η Τροχαία σε όλο εθνικό οδικό δίκτυο

Και στα εθνικά οδικά δίκτυα όμως σιγά σιγά η κίνηση των οχημάτων αυξάνεται με την Τροχαία, όπως κάνει εξάλλου κάθε χρόνο να έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των εκδρομέων που αποχαιρετούν την Αθήνα με τα ΙΧ τους. 

 Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Παράλληλα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

  • Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στο ρεύμα εξόδου από 16.00-21.00 και το Σάββατο 13 Αυγούστου στο ρεύμα εξόδου από 06.00-16.00.
  • Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 16.00 23.00.
  • Την Κυριακή 14 Αυγούστου ισχύουν οι απαγορεύσεις θερινής περιόδου.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.