Άκαρπη και χωρίς σημαντικές αποφάσεις ήταν η σημερινή σύσκεψη των τοπικών φορέων στα Χανιά σε σχέση με την επικείμενη μεταφορά των προσφύγων στην Κρήτη, με τις αρχές να ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τις προθέσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής στο νησί, ενώ, όπως τόνισαν, στην πόλη δεν είναι αποδεκτό ένα κέντρο φιλοξενίας κλειστού τύπου. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας -ο οποίος μετείχε και στη σύσκεψη στο Ηράκλειο, την περασμένη εβδομάδα, που είχε συγκαλέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας- τόνισε πως θέση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία δομής στην οποία θα υπάρχει φιλοξενία με ανθρώπινες συνθήκες, δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, αλλά και εργασίας. Επισήμανε επίσης πως μέσα από μία ορθολογική διαχείριση και συνεργασία μεταξύ των δημάρχων και της Πολιτείας το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Παράλληλα ζήτησε να μην σηκωθούν οι τόνοι σε επίπεδο αντιδράσεων, δεδομένου πως το πρόβλημα αυτό αφορά όλη τη χώρα, και η Κρήτη καλείται να συνεισφέρει και να συνεργαστεί. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές φανατισμού, έχουμε ευθύνη και πρέπει να την ασκήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πλευρά τους, οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη συμφώνησαν πως ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι τέτοιος που δεν πρέπει να εγείρει θέματα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας, ούτε να γίνει εκμετάλλευση του θέματος για καθαρά ιδιοτελείς και κομματικούς λόγους.

«Ουσιαστικά είναι θέμα διαχείρισης», ανέφεραν επισημαίνοντας ότι μέσα από τη συζήτηση και τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων, θα υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα και για το νησί και για τον νομό Χανίων.