current views are: 7

16 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση17:58

«Θα μπορούσε να το αποφύγει με ένα ελιγμό» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία στην Αίγινα

Τραγικό επίλογο είχε η βαρκάδα για 20 άτομα το μεσημέρι στην Αίγινα όταν το σκάφος, τύπου λάντζα, στο οποίο επέβαιναν, εμβολίστηκε με σφοδρότητα από ταχύπλοο και κατέληξε στον βυθό παρασέρνοντας στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους.

Δημοσίευση 17:58’

Τραγικό επίλογο είχε η βαρκάδα για 20 άτομα το μεσημέρι στην Αίγινα όταν το σκάφος, τύπου λάντζα, στο οποίο επέβαιναν, εμβολίστηκε με σφοδρότητα από ταχύπλοο και κατέληξε στον βυθό παρασέρνοντας στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους.

Τραγικό επίλογο είχε η βαρκάδα για 20 άτομα το μεσημέρι στην Αίγινα όταν το σκάφος, τύπου λάντζα, στο οποίο επέβαιναν, εμβολίστηκε με σφοδρότητα από ταχύπλοο και κατέληξε στον βυθό παρασέρνοντας στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους.

Συνολικά στο δυστύχημα ενεπλάκησαν 28 άτομα, εκ των οποίων οι 24 επέβαιναν στη λάντζα. Εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους ένα κορίτσι έξι ετών, ένας άνδρας 44 ετών, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο πατέρας του κοριτσιού, άλλος ένας άνδρας 58 ετών, και ο οδηγός του τουριστικού σκάφους.

Στο μεταξύ σοβαρά τραυματίστηκαν πέντε άτομα, που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας ενώ άλλοι 11 μεταφέρθηκαν με μικροτραυματισμούς και εκδορές στο Κέντρο Υγείας. Εξ αυτών οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. 

Στο ΚΑΤ για επανασυγκόλληση άκρου βρίσκεται μια 29χρονη που ακρωτηριάστηκε, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ένας ακόμη, αστυνομικός στο επάγγελμα, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Λιμενικό, φαίνεται ότι το ταχύπλοο, που είναι 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα, κινείτο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε με δύναμη πάνω στη λάντζα, την έκοψε στη μέση και την ανέτρεψε.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ιδιωτικά σκάφη, ενώ στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχει και ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hwk του Πολεμικού Ναυτικού.

Κάποιες ώρες μετά το δυστύχημα συνελήφθη ο οδηγός του ταχυπλόου, ο οποίος και οδηγήθηκε στο Λιμανερχείο Αίγινας, που διενεργεί προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και ιδιοκτήτης του ταχύπλοου.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς οδηγός φέρεται να είπε πως: «Δεν τους είδα. Δεν κατάλαβα πως έγινε».

Σοκαρισμένη η οικογένεια του καπετάνιου και η τοπική κοινωνία

Όπως είπε στο δελτίο του Alpha ο ένας γιος του αδικοχαμένου καπετάνιου από τύχη δεν ήταν εκείνη την ώρα στο σκάφος και ο αδελφός του. «Ευτυχώς που δεν ήταν και ο αδελφός μου μέσα. Τελευταία στιγμή πήγε να κάνει μια δουλειά και δεν ήταν μέσα και αυτός», δήλωσε ο γιος του.

Σοκαριστική ήταν η μαρτυρία ενός ανθρώπου που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λώλη στο Mega:

«Περιμέναμε να πάμε στη Μονή και μας φώναξαν ότι ένα καράβι συγκρούστηκε με άλλο. Τρέξαμε αμέσως για να βγάλουμε τους ανθρώπους. Η εικόνα ήταν τραγική. Υπήρχαν άνθρωποι μέσα στη θάλασσα, άλλοι στο καράβι, άλλοι είχαν πνιγεί. Τραγικές εικόνες.‘Ήταν πάνω από 8-9 άτομα μέσα στην θάλασσα. Πετάξαμε σωσίβιες λέμβους, ανεβάσαμε πάνω στο σκάφος κάποια άτομα, κάναμε μαλάξεις», δήλωσε στο Mega o Δημήτρης Λώλης.

«Ήταν ο αδελφός μου μέσα στη λάντζα, ήταν δική του και έπεσε ένα ταχύπλοο επάνω και τον βούλιαξε και τον σκότωσε. Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι νεκροί ή τραυματίες»,  έλεγε λίγη ώρα μετά ο αδελφός του καπετάνιου.

Ο δήμαρχος Αίγινας, μίλησε για την τραγωδία στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ”δεν μπορεί να καταλάβει πως έγινε το περιστατικό” και πως ”έχει σοκαριστεί”.

Άμεση εικόνα όχι αλλά στη συνέχεια μπήκα σε σκάφος φίλου μου και πήγαμε εκεί στην περιοχή που γίνονται οι έρευνες.

«Θα μπορούσε να το είχε αποφύγει με ένα απλό ελιγμό, αριστερά ή δεξιά», δήλωσε ο κ. Μούρτζης, κάτοικος Αίγινας και παλιός συμμαθητής του καπετάνιου, όπως και ο ίδιος, στο δελτίο του ΣΚΑΪ. «Ίσως να μην ήταν στη γέφυρα, γιατί εγώ ήμουν καπετάνιος 30 χρόνια, να μην ήταν, να μην προσέξανε, γι’ αυτό και συμβαίνουν τα ναυτικά ατυχήματα».

Ο ίδιος πήγε στην περιοχή που σημειώθηκε το δυστύχημα λίγο μετά και με βάση την εμπειρία του σχολιάζει ότι «σίγουρα ο καπετάνιος θα προσπάθησε να κάνει τις μανούβρες που λέμε ναυτικά, να το αποφύγει, αλλά ήταν τέτοια η ταχύτητα που έπρεπε να το αποφύγει το ταχύπλοο».

«Όλη η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Είναι αυτονόητο», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως «δεν προλάβανε να αντιδράσει κανένας. Δηλαδή ούτε σωσίβια να ρίξουν στη θάλασσα».

Δρίτσας: Παράλογη και αδικαιολόγητη η συμφορά στην Αίγινα

Παράλογη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα στην Αίγινα με τέσσερις νεκρούς και πέντε σοβαρά τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, ο οποίος μετέβη στο νησί.

«Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη», τόνισε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κάποιων εκ των αγνοουμένων.

«Φυσικά οι ευθύνες αναζητούνται να καταγραφούν με όλη την σοβαρότητα και την αυστηρότητα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο φυσικά μέλημα πριν από αυτό, είναι η διάσωση όσων ακόμα ενδεχομένως βρίσκονται, εάν και οι ελπίδες έχουν πια εξασθενήσει, αλλά ακόμη οι έρευνες για την εξεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται γιατί δεν έχουμε ακριβή αριθμό, με αντικειμενικό τρόπο, επιβαινόντων στο μικρό σκάφος που μετέφερε τους επιβαίνοντες από την Πέρδικα στην Μονή. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο».

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι «οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.


σχετικα αρθρα