current views are: 3

16 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση19:52

Οδηγός ταχυπλόου: Το είδα τελευταία στιγμή – Να αποδοθούν με αυστηρότητα οι ευθύνες λέει ο Δρίτσας

Σε αφηρημάδα της στιγμής και ότι όταν είδε τη λάντζα με τον κόσμο ήταν πια αργά για να αντιδράσει απέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ο οδηγός και ιδιοκτήτης του μοιραίου ταχύπλοου που εμβόλισε σκάφος στην Αίγινα με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Δημοσίευση 19:52’

Σε αφηρημάδα της στιγμής και ότι όταν είδε τη λάντζα με τον κόσμο ήταν πια αργά για να αντιδράσει απέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ο οδηγός και ιδιοκτήτης του μοιραίου ταχύπλοου που εμβόλισε σκάφος στην Αίγινα με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Σε αφηρημάδα της στιγμής και ότι όταν είδε τη λάντζα με τον κόσμο ήταν πια αργά για να αντιδράσει απέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας  την τραγωδία που προκάλεσε ο οδηγός και ιδιοκτήτης του μοιραίου ταχύπλοου που εμβόλισε σκάφος στην Αίγινα με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα και τώρα κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας, ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε αλλά ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος.

Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Μαζί του στο σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014, ήταν άλλα τρία άτομα (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι ανάμεσα στην Πέρδικα και τη νήσο Μονή, όπου κατευθυνόταν η λάντζα με 24 επιβάτες που παραθέριζαν στην περιοχή.

Τραγική ειρωνεία η μητέρα του του 5χρονου κοριτσιού και σύζυγος του 44χρονου που έχασαν τη ζωή τους καθώς έμεινε στο ξενοδοχείο γιατί δεν είχε όρεξη για εκδρομή, που αποδείχθηκε μοιραία για την οικογένειά της.Ευτυχώς ο 9χρονος γιος τους που επίσης βρισκόταν στο σκάφος είναι καλά στην υγεία του.

Από τη σύγκρουση των δύο σκαφών υπενθυμίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους επίσης ο 58χρονος καπετάνιος της λάντζας, τον οποίο οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, και άλλος ένας άνδρας 40 – 45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό της θάλασσας, από βατραχανθρώπους του Λιμενικού.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

Την ίδια ώρα στο ΚΑΤ βρίσκεται μια 29χρονη αλλοδαπή, που έπαθε μερικό ακρωτηριασμό στην κνήμη και οι γιατροί δίνουν μάχη για την συγκόλληση της κνήμης ενώ ένας 16χρονος  που φέρει τραύματα στον φάρυγγα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Δύο ακόμα μεταφέρθηκαν στη Νίκαια με θλαστικά τραύματα και κατάγματα, ενώ στο 401 διακομίστηκε ένας αστυνομικός, που έκανε διακοπές και επέβαινε στο τουριστικό σκάφος.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες 11 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού και ήδη οι πέντε έλαβαν εξιτήριο και οι άλλοι έξι παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Στην Αίγινα μετέβη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών, ενώ μαζί με τον αρχηγό του σώματος, έχουν δώσει εντολές να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ακέραια οι ευθύνες.

Δρίτσας: Παράλογη και αδικαιολόγητη συμφορά

«Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη», τόνισε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κάποιων εκ των αγνοουμένων.

«Φυσικά οι ευθύνες αναζητούνται να καταγραφούν με όλη την σοβαρότητα και την αυστηρότητα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο φυσικά μέλημα πριν από αυτό, είναι η διάσωση όσων ακόμα ενδεχομένως βρίσκονται, εάν και οι ελπίδες έχουν πια εξασθενήσει, αλλά ακόμη οι έρευνες για την εξεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται γιατί δεν έχουμε ακριβή αριθμό, με αντικειμενικό τρόπο, επιβαινόντων στο μικρό σκάφος που μετέφερε τους επιβαίνοντες από την Πέρδικα στην Μονή. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο».

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι «οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Σοκ στην τοπική κοινωνία

Όπως είπε στο δελτίο του Alpha ο ένας γιος του αδικοχαμένου καπετάνιου από τύχη δεν ήταν εκείνη την ώρα στο σκάφος και ο αδελφός του. «Ευτυχώς που δεν ήταν και ο αδελφός μου μέσα. Τελευταία στιγμή πήγε να κάνει μια δουλειά και δεν ήταν μέσα και αυτός», δήλωσε ο γιος του.

Σοκαριστική ήταν η μαρτυρία ενός ανθρώπου που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λώλη στο Mega:

«Περιμέναμε να πάμε στη Μονή και μας φώναξαν ότι ένα καράβι συγκρούστηκε με άλλο. Τρέξαμε αμέσως για να βγάλουμε τους ανθρώπους. Η εικόνα ήταν τραγική. Υπήρχαν άνθρωποι μέσα στη θάλασσα, άλλοι στο καράβι, άλλοι είχαν πνιγεί. Τραγικές εικόνες.‘Ήταν πάνω από 8-9 άτομα μέσα στην θάλασσα. Πετάξαμε σωσίβιες λέμβους, ανεβάσαμε πάνω στο σκάφος κάποια άτομα, κάναμε μαλάξεις», δήλωσε στο Mega o Δημήτρης Λώλης.

«Ήταν ο αδελφός μου μέσα στη λάντζα, ήταν δική του και έπεσε ένα ταχύπλοο επάνω και τον βούλιαξε και τον σκότωσε. Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι νεκροί ή τραυματίες»,  έλεγε λίγη ώρα μετά ο αδελφός του καπετάνιου.

Ο δήμαρχος Αίγινας, μίλησε για την τραγωδία στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ”δεν μπορεί να καταλάβει πως έγινε το περιστατικό” και πως ”έχει σοκαριστεί”.

Άμεση εικόνα όχι αλλά στη συνέχεια μπήκα σε σκάφος φίλου μου και πήγαμε εκεί στην περιοχή που γίνονται οι έρευνες.

«Θα μπορούσε να το είχε αποφύγει με ένα απλό ελιγμό, αριστερά ή δεξιά», δήλωσε ο κ. Μούρτζης, κάτοικος Αίγινας και παλιός συμμαθητής του καπετάνιου, όπως και ο ίδιος, στο δελτίο του ΣΚΑΪ. «Ίσως να μην ήταν στη γέφυρα, γιατί εγώ ήμουν καπετάνιος 30 χρόνια, να μην ήταν, να μην προσέξανε, γι’ αυτό και συμβαίνουν τα ναυτικά ατυχήματα».

Ο ίδιος πήγε στην περιοχή που σημειώθηκε το δυστύχημα λίγο μετά και με βάση την εμπειρία του σχολιάζει ότι «σίγουρα ο καπετάνιος θα προσπάθησε να κάνει τις μανούβρες που λέμε ναυτικά, να το αποφύγει, αλλά ήταν τέτοια η ταχύτητα που έπρεπε να το αποφύγει το ταχύπλοο».

«Όλη η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Είναι αυτονόητο», σχολίασε ενώ πρόσθεσε πως «δεν προλάβανε να αντιδράσει κανένας. Δηλαδή ούτε σωσίβια να ρίξουν στη θάλασσα».


σχετικα αρθρα