«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες είναι όλοι λαθρομετανάστες» είπε από τον άμβωνα ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος  ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, όταν την τελευταία περίοδο αυξάνονται οι φωνές στο νησί κατά των προσφυγικών καταυλισμών.

Αυτό δήλωσε ο μητροπολίτης στο Πυργί, όπως μεταδίδει το Politischios.gr, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και όσους βουλευτές στηρίζουν τη δημιουργία τεμένους

«Οι πολιτικοί μας έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν, έχουν παραδώσει τη χώρα», φέρεται ότι είπε ο μητροπολίτης και κάλεσε τον κόσμο να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια ανέγερσης τεμένους.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, κύκλοι από τα γραφεία των δυο βουλευτών του νησιού, Μηταράκη και Μιχαηλίδη, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, θεωρώντας πως τέτοιες δηλώσεις από τον Μητροπολίτη αποτελούν ευθεία επίθεση όχι μόνο ενάντια στον κοινοβουλευτισμό αλλά σε όλο το φάσμα της πολιτικής. «Δεν είναι κατάσταση αυτή. Κάπου έχει ξεφύγει όλο αυτό, έχει χαθεί το μέτρο και η λογική. Δεν είναι δυνατόν να ασκεί μικροπολιτική από άμβωνος ο Μητροπολίτης», αναφέρουν.

Το νέο ξέσπασμα του μητροπολίτη έρχεται λίγες μέρες μετά τις μαζικές προσφυγές κατοίκων και φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους προσφυγικούς καταυλισμούς και μετά τις καταγγελίες των λιμενικών του νησιού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου η Κοινωνική Κουζίνα στο Χαλκειός της Χίου βρέθηκε στο στόχαστρο αγνώστων.

Όπως μεταδίδει το τοπικό site astraparis οι Αλληλέγγυοι Χίου με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την επίθεση και τονίζουν ότι «είναι μια αποτρόπαια πράξη που δείχνει πως για μια ακόμη φορά η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο μισανθρωπισμός σηκώνουν κεφάλι στη Χίο».

Επίσης αναφέρουν ότι: «Οι ζημιές στον χώρο της κουζίνας, η κόλλα στις κλειδαριές το επόμενο πρωί, οι δολιοφθορές στην παροχή ρεύματος και οι προηγούμενες απειλές με γραπτά μηνύματα κατά των ανθρώπων που φροντίζουν για το στοιχειώδες – τη σίτιση εκατοντάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στους καταυλισμούς  της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ – είναι το τελευταίο δείγμα γραφής των “άγνωστων” φασιστοειδών, που ξεκίνησαν τη δράση τους με απειλές και προπηλακισμούς προσφύγων και αλληλέγγυων στο λιμάνι προ μηνών και συνεχίζουν έκτοτε με ρατσιστικές κραυγές το “έργο” τους».

Οι Αλληλέγγυοι της Χίου τονίζουν, επίσης, ότι «η αστυνομία οφείλει εκ του ρόλου της να διερευνήσει άμεσα και εις βάθος το περιστατικό και να αποκαλύψει τους υπαίτιους».