current views are: 11

19 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση08:43

Η ώρα της απολογίας του 77χρονου για την τραγωδία στην Αίγινα – Τι είπε στην πρώτη του κατάθεση

Απολογήθηκε με γραπτό υπόμνημα ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ενός πεντάχρονου κοριτσιού, στην Αίγινα. Ο 77χρονος καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και να «φωτίσει» τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τους χειρισμούς του που οδήγησαν στον εμβολισμό της λάντζας από το σκάφος του.

Δημοσίευση 08:43’

Απολογήθηκε με γραπτό υπόμνημα ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ενός πεντάχρονου κοριτσιού, στην Αίγινα. Ο 77χρονος καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και να «φωτίσει» τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τους χειρισμούς του που οδήγησαν στον εμβολισμό της λάντζας από το σκάφος του.

Απολογήθηκε με γραπτό υπόμνημα ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ενός πεντάχρονου κοριτσιού, στην Αίγινα. Στη συνέχεια, η ανακρίτρια θα τον καλέσει να δώσει διευκρινίσεις και να «φωτίσει» τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τους χειρισμούς του που οδήγησαν στον εμβολισμό της λάντζας από το σκάφος του.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος έφτασε στα δικαστήρια Πειραιά, παρουσία ισχυρής δύναμης λιμενικού και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ε’ τακτικής ανακρίτριας.

Υπενθυμίζεται ότι στον 77χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα. Ειδικότερα, τα κακουργήματα αφορούν την πρόκληση ναυαγίου από το οποίο προήλθε θάνατος, καθώς και ανθρωποκτονίες από αμέλεια. Εν τω μεταξύ, χθες αποσύρθηκε από την υπεράσπισή του ο συνήγορος και ξάδελφός του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σημειώνοντας:

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του και τονίζει πως μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλε να επιδείξει στον πρώτο μου εξάδελφο, νιώθει συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθεί.

Πλέον, συνήγορός του είναι ο Γιάννης Ηρειώτης.

Εν τω μεταξύ, χθες το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των επιβαινόντων στο σκάφος. Εκτός από τον 77χρονο κυβερνήτη, στο σκάφος επέβαιναν δύο γυναίκες, 65 και 80 ετών, και ένας άνδρας, άνω των 80 ετών.

Τι είπε ο 77χρονος στην πρώτη του κατάθεση

Σοκαριστική αποδεικνύεται η πρώτη κατάθεση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου. Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ο 77χρονος βρέθηκε πρωταγωνιστής σε αυτή την τραγωδία πέντε ημέρες μετά την έξοδό του (10 Αυγούστου) από το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, όπου νοσηλευόταν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και ακόμα και σήμερα «χρειάζεται μηχανική υποστήριξη», όπως δηλώνουν οι οικείοι του και το επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος κ. Γιάννης Ηρειώτης. 

Ας δούμε πώς περιγράφει εκείνος την εξέλιξη της τραγωδίας:

«Είδα μία λάντζα από αριστερά μου… Καθώς όμως πλησίαζα από δεξιά στην ακτή με βράχια δεν κοιτούσα καθόλου αριστερά, διότι από δεξιά έβγαιναν πολλές λάντζες και είχα το νου μου! Ξαφνικά ενώ ήμουνα επικεντρωμένος στη δεξιά πλευρά και ενώ το σκάφος μου ήταν κοντά στην παράλλαξη για τη σπηλιά της Φώκιας αιφνιδιάστηκα από την απροσδόκητη, ακριβώς λίγα μέτρα από το σκάφος μου Ντουάντε, παρουσία του άλλου σκάφους που διασταύρωνε την πορεία του από αριστερά προς τα δεξιά. Ενεργώντας ενστικτωδώς τράβηξα το χειρόφρενο της μηχανής στη θέση κράτει αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν να ανακόψει αποτελεσματικά την προχωρητικότητα του σκάφους μου. Το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε. Μολονότι ήθελα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δεν υπάκουε στις εντολές μου…«
»Στο εσωτερικό του σκάφους μου έμπαιναν νερά και άρχισε να βουλιάζει… Νόμιζα ότι δεν υπήρχε τραυματίας και σε κατάσταση σοκ και πανικού πήρα τηλέφωνο στην Πέρδικα και φώναξα βοήθεια. Είμαι συντετριμμένος και συγκλονισμένος για την απώλεια τόσων αθώων ανθρώπων«…

Στη συνέχεια διηγήθηκε πώς το φουσκωτό τον άφησε στην περιοχή Φάρου και στη συνέχεια εμφανίστηκε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο…

Οι άλλοι τρεις που ήταν μαζί του λένε ότι «καθόμασταν στο πλάι και δεν καταλάβαμε τίποτε μόνο ακούσαμε ένα μπαμ…».

Πολιτική «ναυμαχία»

Διαστάσεις πολιτικής διαμάχης έχει λάβει η ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, καθώς εκτός από δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και έκαναν λόγο για υπουργούς επιβάτες στο μοιραίο ταχύπλοο βαριές αιχμές για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τον υπουργό Ναυτιλίας άφησε το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επιβαινόντων του ταχυπλόου.

Θέση για τη φημολογία που αναπαράγουν κάποια μέσα ενημέρωσης πήρε άμεσα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία προειδοποίησε για συνέπειες τους «συκοφάντες».

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων άλλωστε και των φημών που εμπλέκουν πρωτοκλασάτους υπουργούς ως συνεπιβάτες ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας αποκάλυψε πρώτος τα ονόματα των τριών κατά δήλωσή τους συνεπιβατών του 77χρονου. 

Ο υπουργός, επίσης, πρόσθεσε ότι η κόρη του και ο γαμπρός του Λυκουρέζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν μόνοι τους για την Κρήτη προς την ΑΘήνα το απόγευμα του δυστυχήματος. 

Επιπλέον, δήλωσε ότι  ο 77χρονος φερόμενος ως δράστης  και κατά δήλωσή του χειριστής «ήταν κατά τεκμήριο έμπειρος χειριστής, εδώ και αρκετές δεκαετίες είχε άδεια, είχε δικό του σκάφος, ήταν γνωστός στο νησί, είχε γνώση του χώρου δεν ήταν Αιγινήτης αλλά τακτικός επισκέπτης της Αίγινας, και είναι αδιανόητο στο στενό ανάμεσα στη Moνή και την Πέρδικα να τρέχει κανείς με ταχύτητα».


σχετικα αρθρα