Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης στη Λότζια με τη συμμετοχή των δημάρχων της Κρήτης, βουλευτών και παραγωγικών φορέων του νησιού σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, όπως αποφασίσθηκε μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Όπως μεταδίδει το cretapost κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο δήμαρχος Ηρακλείου θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι στην πολυσυζητημένη σύσκεψη των προηγούμενων ημερών, τους συμμετέχοντες καθόρισε ο κ. Μουζάλας και δεν υπήρξε καμία κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα έπρεπε να ήταν παρών ο αρμόδιος υπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει η Κρήτη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του κυβερνώντος κόμματος Σωκράτης Βαρδάκης είπε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση μετά τη σύσκεψη με τον Μουζάλα, που δε θα έπρεπε, αλλά καλό θα ήταν όλοι μαζί να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα.

«Ο κ. Μουζάλας τριγυρνάει στην Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς» σχολίασε ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνοντας ότι η ΝΔ δε μπορεί να συμφωνήσει με την κυβέρνηση, καθώς «λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Μουζάλας εκπροσωπεί την χειρότερη έκφραση της ανοργανωσιάς, της αυθαιρεσίας και της παρακμής και όποιον αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα εκείνος και τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν ακροδεξιό και φασίστα.

Την άποψη ότι θα έπρεπε να παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στη σημερινή σύσκεψη εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, εκφράζοντας παράλληλα και την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις, που έχει λάβει το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επέμεινε στην άποψη του ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα έρθουν στην Κρήτη μετανάστες από χώρες του εξωτερικού.

«Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός» τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε ανακοίνωση - απόφαση η ΠΕΔ αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, στην οποία παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των μέσων ενημέρωσης, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

- Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:
- διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.
- δημόσιας Ασφάλειας.
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω, καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός.

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω».

Δεν θέλουν πρόσφυγες - χωρίς σχέδιο- λένε οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες εκφράζουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στα Χανιά κάνοντας λόγο για έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και εκφράζοντας ανησυχία για την κίνηση του τουρισμού κατά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης στο ΑΠΕ: «Όσο δεν υπάρχει σχέδιο και κοινή γραμμή με όλους που εμπλέκονται στον τουρισμό, αλλά και στην επιχειρηματική ζωή του νομού, θα υπάρχει ένα μεγάλο όχι στο ζήτημα του να έρθουν πρόσφυγες στο νομό. Διαφωνούμε κάθετα, εφ’ όσον δεν υπάρχει σωστό σχέδιο οργανωμένο. Εμείς είμαστε σε κοινή γραμμή με τους φορείς όλους, όπως το επιμελητήριο, την ένωση ξενοδόχων, τον εμπορικό σύλλογο. Η απόφαση μας είναι ένα όχι! Εφ’ όσον αποφασισθεί, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας να έρθουν, θα εξετασθεί από κοινού και πάλι η όποια αντίδραση και η στάση μας. Δεν επιθυμούμε να κινηθούν οι αρμόδιοι με ορίζοντα το άγνωστο και την έλλειψη γνώσης των συνεπειών, όπως δεν δεχόμαστε την πιθανότητα - το σχέδιο για εγκατάσταση 500 προσφύγων στα Χανιά και 2.000 συνολικά στην Κρήτη, ώστε να μετατραπεί σε σχέδιο μεταφοράς ενός ανεξέλεγκτου αριθμού προσφύγων».

Ο Αντώνης Γελασάκης τόνισε πως όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, είναι επηρεασμένοι από όλα όσα διαπιστωμένα υπέστησαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και όλα όσα βίωσαν οι κάτοικοι σε περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου της Κω και άλλων νησιών. «Ζητάμε το λογικό, να προστατευθεί το κύριο προϊόν μας που είναι ο τουρισμός, αλλά και η τοπική οικονομία να μη δεχτεί ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς», ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.

Σε ανακοίνωση μάλιστα, του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης αναφέρετε πως: «Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η διαμόρφωση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις ημέρες μας. Αφορούν και τα δύο άλλωστε τόσο την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όσο και τη διασφάλιση, της συνδεόμενης με την κοινωνική ειρήνη, εύρυθμης πορείας της πολύπαθης εθνικής μας οικονομίας. Η περιοχή μας είναι άλλωστε κομβική για την εθνική οικονομία, αποτελεί τη ″ναυαρχίδα″ του Ελληνικού τουρισμού και άρα βασικό ″πνεύμονα″ τόνωσης της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και συνεπώς της ίδιας της αναπτυξιακής πορείας του τόπου».

Για το λόγο αυτό ζητούν την κατάθεση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων και μεταναστών, που θα καταγράφει αναλυτικά δεσμεύσεις για την ασφάλεια, υγιεινή, αλλά και ομαλή λειτουργία των χώρων υποδοχής.