Την πεποίθηση ότι η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων θα είναι αρνητική και για τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το τεκμηρίωσε, δε, λέγοντας ότι ενδέχεται να προσφέρουν στην Τουρκία την αφορμή για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ανέφερε παράλληλα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη να μην υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπαϊντεν, στην Τουρκία εντός της εβδομάδας, εκτίμησε ότι αυτό που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις του είναι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Σίγουρα όμως, λόγω και της συγκυρίας, στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα συζητηθεί και το Κυπριακό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν οι λόγοι για πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών της Κύπρου, έχουν ήδη καθορισθεί τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Αίγυπτο και την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο Κάϊρο και με το Ισραήλ και την Ελλάδα την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Κύπρο ο Ιορδανός μονάρχης, ενώ τον ίδιο μήνα θα μεταβεί στο Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας.

Τέλος, αναφερόμενος στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, πως αφ' ενός πρέπει να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις, και αφ' ετέρου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της στη λογική του μηδενικού αθροίσματος.