«Το τέλειο θύμα» για πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών και σωματεμπορία βλέπουν στους πρόσφυγες μαφιόζικες συμμορίες που βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται νέα στοιχεία από εργάτες και εθελοντές, τονίζοντας ότι κατασκευάζονται άλλα 4 κέντρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εθελοντές υποστηρίζουν ότι οι 58.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής και της αλβανικής μαφίας. 
«Αν δεν γίνει κάτι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων, βλέπω μεγάλη καταστροφή» προειδοποιεί ο Νεζρίν, ο οποίος εργάζεται ως εθελοντής στο κέντρο ''Ελπίδα'' έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτει, δε, ότι ''αυτά τα κέντρα είναι πρόσφορο έδαφος'' για τρομοκρατία, συμμορίες και βία. Είναι σαν να έχει ξεχάσει ο κόσμος ότι υπάρχουν, αφού δεν είναι πια στα πρωτοσέλιδα, όμως αυτή η απόρριψη σύντομα θα δείξει το άσχημό της πρόσωπο''. 

«Με 55 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα η Ελλάδα έχει στην πράξη γίνει "μαύρη τρύπα" για τους πρόσφυγες αφού η ΕΕ και οι βαλκανικές χώρες έχουν κλήσει τα σύνορά τους προκειμένου να τους αποκλείσουν. Σε ιδιωτικές συζητήσεις αρκετοί Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι αριθμοί των μεταναστών αυξάνονται καθώς υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι η συμφωνία που υπεγράφη πριν από 5 μήνες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία είναι έτοιμη να καταρρεύσει» γράφει η Helen Smith για τον Guardian.