Μια πολύ αποδοτική χρονιά για τον τουρισμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά και το προσφυγικό, ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων, το 2016, ενώ το θετικό κύμα αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με πολλές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Τα πρώτα σχόλια για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και τους προηγούμενους μήνες είναι θετικά, με τους πράκτορες να εκτιμούν ότι ο καλός καιρός και οι δελεαστικές τιμές θα προσελκύσουν τουρίστες και τους ερχόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος του 2016  θα είναι καλύτερος τουριστικά από τον περυσινό, με τα νησιά αλλά και προορισμούς όπως η Χαλκιδική, το Πήλιο και η Πελοπόννησος να ευνοούνται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA Λύσσανδρο Τσιλίδη, η ''Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός προορισμός και μέσα στην κρίση, καθώς όλοι οι τουριστικοί φορείς έχουν αναδιπλωθεί και προσφέρουν καλύτερο προϊόν σε πιο συμφέρουσες τιμές''.

Όπως αναφέρει, οι Ρώσοι είναι αυτοί που ψήφισαν φέτος Ελλάδα, ενώ ακολουθούν οι Ισραηλινοί. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δε, φαίνεται πως είναι η χώρα μας και για τους γείτονες Τούρκους, καθώς, όπως υπολογίζεται, πάνω από 1,2 εκατ. άτομα ήρθαν να κάνουν τις διακοπές τους από την Τουρκία.

Ανδρεάδης: Στα 25 εκατ. οι τουρίστες το 2016

Ως μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό χαρακτηρίζει το 2016 και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. 

Ο κ. Ανδρεάδης, τόνισε, ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την φετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αναφερόμενος, δε, στα έως τώρα στοιχεία επισήμανε, ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των Capital Controls.

Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι οι αφίξεις κινούνται ανοδικά και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τους επόμενους δύο μήνες, τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες φανερώνουν σημαντική βελτίωση των πληροτήτων τους και γενικά η εικόνα του Αυγούστου θα είναι καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου, προδιαθέτοντας ταυτόχρονα και για έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε, ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας καλός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται ότι η συνδεσιμότητα της χώρας (αεροπορικές πτήσεις) θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή (κυρίως όμως για Αθήνα - Θεσσαλονίκη).