ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστέρηση του λιμενικού καταγγέλλει η οικογένεια του καπετάνιου στην Αίγινα - Ζητούν άρση απορρήτου των επικοινωνιών

Δημοσίευση 22 Αυγούστου 2016, 19:06 / Ανανεώθηκε 22 Αυγούστου 2016, 19:54
Καθυστέρηση του λιμενικού καταγγέλλει η οικογένεια του καπετάνιου στην Αίγινα - Ζητούν άρση απορρήτου των επικοινωνιών
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές για καθυστέρηση του λιμενικού στον τόπο του συμβάντος στην Αίγινα αφήνουν τα αδέλφια του αδικοχαμένου καπετάνιου της λάντζας με ανακοίνωσή τους καθώς προέβησαν σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον της Ε’ Τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές για καθυστέρηση του λιμενικού στον τόπο του συμβάντος στην Αίγινα αφήνουν τα αδέλφια του αδικοχαμένου καπετάνιου της λάντζας με ανακοίνωσή τους καθώς προέβησαν σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον της Ε’ Τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά.

Μεταξύ άλλων διερωτώνται «γιατί καθυστέρησε η άφιξη του Λιμεναρχείου Αίγινας στον τόπο του ναυαγίου» και «ποιες οι ενέργειές του από την ειδοποίησή του, περί ναυαγίου ανοικτά της Πέρδικας και έπειτα».

Παράλληλα αφήνουν υπαινιγμούς ως προς το ποιος ήταν στο τιμόνι του μοιραίου ταχύπλοου και δηλώνουν ότι θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου επικοινωνιών των φερόμενων ως επιβατών σε αυτό.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

«Τα τρία αδέλφια του πνιγέντος καπετάνιου της λάντζας ‘‘Αντωνία’’ Στέλιου Τρίμη, στο ναυάγιο της Αίγινας την 16.8.2016, προέβημεν σήμερα σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον της Ε’ Τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά, δια της συνηγόρου μας Τατιάνας Τσιρακοπούλου. Μέσα στην αβάσταχτη οδύνη μας για την απώλεια του αδελφού μας, αλλά και στη θλίψη μας για τα υπόλοιπα θύματα του ναυαγίου, εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη, ότι με το έργο της θα διαλευκανθεί σε βάθος αυτό το τραγικό ναυάγιο, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα πειστικές απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματά μας:

1. Ήταν σε θέση ο φερόμενος χειριστής του ταχυπλόου, τόσο από άποψη υγείας όσο και φυσικής κατάστασης να αναλάβει μόνος του τη διακυβέρνηση ενός δεκάμετρου ταχυπλόου; Ήταν μόνος ή είχε τη συνδρομή άλλου χειριστή;

2. Πώς και γιατί εξαφανίστηκε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεπιβαίνοντες στο ταχύπλοο, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών; Γιατί εγκατέλειψαν τους ναυαγούς αβοήθητους; Γιατί παρέλειψαν να στέρξουν σε βοήθεια και να λυτρώσουν από κίνδυνο ζωής τους ναυαγούς που τελικώς πνίγηκαν; Πού, πώς και πότε εμφανίστηκαν οι φερόμενοι ως συνεπιβαίνοντες στο ταχύπλοο DUENDE;

3. Γιατί καθυστέρησε η άφιξη του Λιμεναρχείου Αίγινας στον τόπο του ναυαγίου; Ποιες οι ενέργειές του από την ειδοποίησή του, περί ναυαγίου ανοικτά της Πέρδικας και έπειτα;

4. Εάν, πώς, πότε και ποιοι από τους φερόμενους συνεπιβαίνοντες στο μοιραίο ταχύπλοο, εμφανίστηκαν στο Λιμεναρχείο Αίγινας;

«Θεωρούμε αναγκαία και προτιθέμεθα να υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στην κα Ανακρίτρια, περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών όλων των φερόμενων ως επιβαινόντων στο ταχύπλοο DUENDE την ημέρα του ναυαγίου, όλων των εμπλεκομένων προσώπων που συνέβαλαν τόσο στην απομάκρυση του φερομένου χειριστή και των φερομένων συνεπιβαινόντων του στο ταχύπλοο όσο και στην απομάκρυση του ίδιου του ταχυπλόου από τον τόπο του ναυαγίου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και το τοπικό στίγμα εκάστου εξ αυτών από την στιγμή του ναυαγίου και έπειτα, θεωρώντας βέβαιη την τέλεση και άλλων αδικημάτων που δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Η, εκ μέρους μας, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής αποσκοπεί στην υποβοήθηση του ανακριτικού έργου, με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, αιχμές για σημαντικές παραλείψεις στην προανακριτική διαδικασία αφήνει  ο Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την οικογένεια του 44χρονου Θεοδόσιου Κατιφέ και της 5χρονης κόρης του, ζητώντας συμπληρωματικές διώξεις. 

Επισκεφθήκαμε την κ. Αργύρη με τους συγγενείς, κάναμε παράσταση πολιτικής αγωγής όμως έχουμε μία διαφοροποίηση» δήλωσε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε «ζητήσαμε να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις, για τα αδικήματα της εκθέσεως σε κίνδυνο ζωής, για αυτούς που επέβαιναν στο σκάφος και δεν βοήθησαν τα θύματα, για αυτούς που βοήθησαν τον δράστη και αυτούς που επέβαιναν στο σκάφος για να διαφύγουν. Αυτούς που πήραν με το φουσκωτό τους επιβάτες, αυτούς που πήραν με το φουσκωτό τον δράστη και για τον κάτοικο Αίγινας, ο οποίος σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο απομάκρυνε το ζημιωμένο σκάφος από την περιοχή, δήλωσε κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια του Πειραιά.