Έφτασε η μεγάλη ώρα για χιλιάδες υποψηφίους, που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής. 

Ειδικότερα, στις 10:00, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις βάσεις 2016 για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. 

Από τις 11:00 και μετά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου results.it.minedu.gov.gr, αφού πληκτρολογήσουν:

• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). 

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας. 

Επίσης, στις 11:00 θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου. 

Οι ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν φέτος από το νέο εξεταστικό σύστημα, σε συνδυασμό με τα βατά θέματα που επέλεξε εφέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στα περισσότερα μαθήματα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως μικρή άνοδος των βάσεων θα υπάρξει μόνο στις περιζήτητες ιατρικές σχολές της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο δύο Ιατρικές Σχολές, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τοποθετηθούν πάνω από τις 19.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που θα μπουν εφέτος στις αντίστοιχες σχολές θα είναι υποψήφιοι του... 9, δηλαδή λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 9.000 μόρια.

Επιπλέον, όπως φαίνεται, στην πλειονότητα των σχολών των ΑΕΙ της χώρας θα σημειωθεί πτώση των βάσεων, ενώ «βουτιά» αναμένεται και στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, μικρότερη στα αστικά κέντρα και μεγάλη στα τμήματα της περιφέρειας.