Στην τελική ευθεία βρίσκεται από πλευράς οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ο σχεδιασμός των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου που αφορά σε περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ειδικών κατηγοριών (δικαστές, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ).

Αύριο το Υπουργείο Οικονομικών συγκαλεί σύσκεψη με τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα ειδικά μισθολόγια λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκ.ευρώ έως το 2018.

Στόχος είναι να συσταθεί εκ του μηδενός ένα ενιαίο μισθολόγιο ανάλογο με αυτό που ισχύει στους πολιτικούς υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ,και Ο.Τ.Α και να πάψει ο κάθε κλάδος να έχει το δικό του ξεχωριστό μισθολόγιο (δικαστές,ένστολοι​ κλπ) όπως ισχύει σήμερα.

Πηγή του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε στο newpost ότι "αναγκαστικά θα πάμε σε εξορθολογισμό και ενοποίηση των ειδικών μισθολογίων χωρίς όμως να υπάρξουν σοβαρές μισθολογικές ανατροπές και με ουδέτρο δημοσιονομικό κόστος".

Η δημιουργία ενιαίου μισθολογίου και στις ειδικές κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων θα οδηγήσει σε περιορισμό των επιδομάτων που λαμβάνουν (αποτελούν το 40% των ονομαστικών αποδοχών τους) και τον περιορισμό τους σε 4 βασικά (τέκνων,ανθυγιεινό,παραμεθόριων περιοχών κλπ) που ισχύει για το στενό δημόσιο τομέα με την ενσωμάτωση των υπολοίπων στο βασικό μισθό.

Αυτό όμως θα οδηγήσει πρακτικά σε μικρές μειώσεις των καθαρών αποδοχών 3%-6% καθώς η ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό θα οδηγήσει σε αύξηση της παρακράτησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, καθώς σήμερα ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές δεν επιβάλλονται στα επιδόματα.Ωστόσο τυχόν ανάλογες αλλαγές θα οδηγήσουν από την άλλη σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές για τους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων.