Σε 48ωρη παύση ''για ανθρωπιστικούς λόγους'' των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προσανατολίζεται η Ρωσία, ωστόσο αναμένεται ακόμα εγγυήσεις ασφαλείας από τα άλλα μέρη του πεδίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή μιας 48ωρης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να ανακουφισθούν τα βάσανα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

"Έχουμε... συμφωνία τώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την 48ωρη παύση των εχθροπραξιών, περιμένουμε (τη συμφωνία) και άλλων παραγόντων επί του πεδίου. Ειλικρινά πήρε περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι νόμιζα πως χρειαζόταν", δήλωσε ο Γαν Έγκελαντ, ο οποίος προεδρεύει μιας ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο προϊστάμενος του Έγκελαντ, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε: "Όμως είμαστε έτοιμοι, τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε από τη στιγμή που θα λάβουμε αυτό το μήνυμα".

Ο Έγκελαντ δήλωσε πως το σχέδιο ανακούφισης του ΟΗΕ για το Χαλέπι προβλέπει ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και το δυτικό τμήμα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, καθώς και επισκευές του συστήματος ηλεκτροδότησης στον νότο που τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια νερού που εξυπηρετούν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.