current views are: 9

28 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση13:31

Νέες μαρτυρίες για την τραγωδία στην Αίγινα – «Το ταχύπλοο διέλυσε κυριολεκτικά το σκάφος μας»

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα.

Δημοσίευση 13:31’

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα.

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα.

Σοκ προκαλεί η κατάθεση του εξαδέλφου του αδικοχαμένου καπετάνιου της λάντζας Στέλιου Τρίμη, ο οποίος, ως γνήσιος άνθρωπος της θάλασσας, έκανε αυτό που δυστυχώς δεν έκαναν οι επιβαίνοντες στο μοιραίο ταχύπλοο «Ντουέντε».

Πήρε τη βάρκα του, έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος, πέταξε κυκλικά σωσίβια στη θάλασσα, ανέβασε στη βάρκα του τα θύματα του κομματιασμένου καϊκιού «Αντωνία» και έφερε εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του, που ήταν η περισυλλογή του 5χρονου παιδιού που πνίγηκε αβοήθητο. 

Το σχετικό απόσπασμα από τη δικογραφία, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος. Εκεί ο Π. Τρίμης περιγράφει τις δραματικές στιγμές λίγα λεπτά μετά το τραγικό δυστύχημα.

«Έντρομο ήρθε ένα παιδί και μας ενημέρωσε ότι μια βάρκα αναποδογύρισε και βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα. Αμέσως επιβιβάστηκα στο καΐκι μαζί με έξι επιβάτες προκειμένου να συνδράμουν. Πλησίασα όσο πιο κοντά μπορούσα και πέταξα τα κυκλικά σωσίβια προς τους ναυαγούς. Από αυτούς δύο άτομα πιάστηκαν από τα σωσίβια και δύο ανέβηκαν μόνα τους. Στη συνέχεια, και περίπου πέντε μέτρα από το σκάφος, περισυνέλλεξα ένα παιδάκι ηλικίας πέντε ετών, το οποίο έμοιαζε νεκρό, και απέπλευσα άμεσα από το σημείο, προκειμένου να βγω γρήγορα στη στεριά για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής μία επιβάτισσα παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, γύρισα στο λιμάνι της Πέρδικας, άφησα τους διασωθέντες και επέστρεψα στο σημείο του συμβάντος για να περισυλλέξω όποιον κινδύνευε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση του 26χρονου Γιώργου Λαμπρακόπουλου, ο οποίος είναι ένα από τα θύματα της σύγκρουσης. Ο 26χρονος, σε αντίθεση με τους περισσότερους μάρτυρες, ισχυρίζεται ότι είδε καθαρά δύο από τους επιβαίνοντες του «Ντουέντε», οι οποίοι δεν ήταν προχωρημένης ηλικίας:

Όταν άνοιξα τα μάτια μου μετά τη σύγκρουση, και ενώ βρισκόμουν μέσα στα συντρίμμια, κολύμπησα οριζόντια προς τα κάτω, και όταν διαπίστωσα ότι δεν είχα τίποτε γύρω μου βγήκα προς την επιφάνεια της θάλασσας, όπου και αντίκρισα παντού συντρίμμια. Δεν υπήρχε ίχνος του σκάφους στο οποίο λίγα λεπτά νωρίτερα επιβαίναμε. Το εγκληματικό ταχύπλοο στην κυριολεξία το διέλυσε. Όταν βγήκα στην επιφάνεια, είδα το ταχύπλοο να έχει σταματήσει περίπου 50 μέτρα από το σημείο της σύγκρουσης και διέκρινα ολοκάθαρα να επιβαίνουν σε αυτό ένας άντρας και μία γυναίκα, όχι προχωρημένης ηλικίας. Δεδομένου δε ότι τη στιγμή εκείνη οι περισσότεροι επιβαίνοντες του σκάφους βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην επιφάνεια της θάλασσας στο ευρύτερο σημείο της σφοδρής σύγκρουσης, φωνάζαμε προς το σταματημένο ταχύπλοο για βοήθεια και για να μας ρίξει σωσίβια, πλην όμως ο οδηγός και οι επιβαίνοντες αυτού μας αγνόησαν εντελώς.

Ενδεικτική των τραγικών στιγμών που ακολούθησαν το δυστύχημα είναι τρίτη κατάθεση μάρτυρα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία:

Προσπάθησα να βγω στην επιφάνεια αλλά το κεφάλι μου βρήκε σε κάτι ξύλα κι έτσι κολύμπησα κάτω από το νερό και κατάφερα να βγω στην επιφάνεια (…) Την ώρα που μας μάζευε το καϊκι είδαμε στην επιφάνεια της θάλασσας να επιπλέει ένα πτώμα χωρίς να γνωρίζω περαιτέρω στοιχεία αυτού.