«Κενά» παρουσιάζει η δικογραφία των 2.000 σελίδων αναφορικά με την τραγωδία στην Αίγινα που στέρησε την ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

«Προβληματικές» χαρακτηρίζονται οι καταθέσεις τόσο των εμπλεκομένων όσο και του ίδιου του κατηγορουμένου σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου Σπύρου Βλάσση στον «Ελεύθερο Τύπο» καθώς εμφανίζουν μεταξύ τους σοβαρές διαφορές ως προς τα γεγονότα.

Επίσης εκκρεμεί  η έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν το ταχύπλοο καθώς σε αναμονή είναι και ο διορισμός από την πλευρά των θυμάτων των τεχνικών συμβούλων που θα συμμετέχουν και θα ελέγξουν τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα ο κ. Βλάσσης ζήτησε να γίνει αναπαράσταση του συμβάντος, με τη συμμετοχή όλων όσοι επέβαιναν στο ταχύπλοο.

«Θα πρέπει να πάνε τα πρόσωπα αυτά ακριβώς στον τόπο που ξεκίνησε το ταξίδι. Να ανέβουν αναπαριστώντας το ταξίδι, να ανέβουν οι ίδιοι επί του σκάφους, να δούμε πώς ανέβηκαν. Να κάνουν το ταξίδι, έστω και με τη συγκεκριμένη ταχύτητα που ισχυρίζεται ο ίδιος, τα 21 μίλια. Και μετά να αποβιβαστούν στα φουσκωτά, όπως αποβιβάστηκαν και να βγουν στην ξηρά. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό, το θεωρούμε επιβεβλημένο τόσο λόγω των υπαρκτών αντιφάσεων στις καταθέσεις όσο για το ιδιαίτερα περίεργο αφήγημα της όλης υπόθεσης ότι 4 ηλικιωμένοι προκάλεσαν ένα τέτοιο ατύχημα με τέτοια ταχύτητα κ.τ.λ.».

Έγγραφο της Ασφάλειας

Όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, όπως η συγκλονιστική δήλωση του 26χρονου Γιώργου Λαμπρακόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο», που δηλώνει ότι είδε ένα ζευγάρι που δεν ήταν ηλικιωμένο πάνω στο μοιραίο ταχύπλοο, γεννούν νέα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το πρωινό. Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο του κλιμακίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής που έστειλε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, βρέθηκε μόνο ένα ταυτοποιημένο δακτυλικό αποτύπωμα του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου πάνω στο ταχύπλοο και συγκεκριμένα στο χειριστήριο της μηχανής όχι όμως στο τιμόνι και ένα ακόμα αποτύπωμα του φίλου του Χρήστου Μαλτέζου πάνω στον ανεμοθώρακα του σκάφους, ενώ αρκετά ακόμα δακτυλικά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο κ. Βλάσσης δεν θέλησε να σχολιάσει το έγγραφο που έφερε στο φως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», όμως σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει πολλάκις ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο ο οδηγός του ταχύπλοου να ήταν άλλο πρόσωπο, όσο και το ταχύπλοο να ήταν στον αυτόματο πιλότο. Ενα από τα σημαντικότερα θέματα το οποίο είχαν από την πρώτη στιγμή αναδείξει οι δικηγόροι των θυμάτων ήταν και παραμένει το γεγονός της εγκατάλειψης. «Είναι αδιανόητο ότι έτρεξαν να διαφύγουν αφήνοντας τους ναυαγούς που οι ίδιοι προκάλεσαν αβοήθητους» υπογραμμίζει ξανά στον «Ελεύθερο Τύπο».

Ήρεμος καιρός

Η παντελής έλλειψη βοήθειας προς τους 24 ναυαγούς γίνεται ολοένα και πιο φανερή με τις συγκλονιστικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Τρία καΐκια έφυγαν για να βοηθήσουν δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση τους ναυαγούς, όχι όμως και αυτοί που το προκάλεσαν που πρώτο μέλημά τους ήταν να διαφύγουν για τη στεριά.

Αν και η υπεράσπιση του κατηγορουμένου σημειώνει πως λόγω του αέρα το σκάφος μετακινήθηκε και ήταν αδύνατο να πετάξουν σωσίβια, στις περισσότερες καταθέσεις οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, με ένα αεράκι που έπνεε 1 μποφόρ. Το ίδιο υπογραμμίζει και ο ναύτης που εκτελώντας τις οδηγίες του αφεντικού του και φίλου του Θρ. Λυκουρέζου πήγε στο σημείο για να τον παραλάβει ο οποίος κατέθεσε πως «όταν έφτασα ο Λυκουρέζος ήταν σοκαρισμένος.

Το σκάφος του μάλλον είχε παρασυρθεί από το σημείο του συμβάντος. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με ένα μικρό αεράκι και με καλή ορατότητα. Ο Λυκουρέζος μού ζήτησε να τον πάρω και να τον βγάλω έξω στη στεριά. Εγώ τον παρέλαβα και ξεκίνησα για να τον πάω στο λιμάνι της Αίγινας.

Όμως υπήρχε κυματισμός και ο Λυκουρέζος ταλαιπωρήθηκε μιας και το σκάφος μου ήταν μόλις 3,5 μέτρα. Τότε ενημέρωσα τον καπετάνιο μου Ν.Λ., ο οποίος μου είπε να πάω στο λιμανάκι του Φάρου που ήταν πιο κοντά. Εκεί μας περίμενε η σύζυγος του καπετάνιου μου, η οποία παρέλαβε τον Λυκουρέζο».

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, το φως της δημοσιότητας είδε η κατάθεση μιας γυναίκας που επέβαινε στη μοιραία λάντζα και η οποία με την σειρά της έδωσε νέα τροπή στη ναυτική τραγωδία.

Πρόκειται για επιβάτιδα της Λάντζας η οποία όπως αποκάλυψε : Κάθισα μαζί με την οικογένειά μου και την οικογένεια Κατιφέ, με την οποία διατηρούμε φιλικές σχέσεις σε καθίσματα που είχε στην πρύμνη του σκάφους. Τρία λεπτά περίπου της ώρας μετά τον απόπλου και ενώ το σκάφος μας πήγαινε με πάρα πολύ μικρή ταχύτητα άκουσα τον κυβερνήτη να φωνάζει: «που πάει αυτός;» και άρχισε να σφυρίζει με την κόρνα του σκάφους. Ταυτόχρονα άκουσα τον σύζυγό μου να φωνάζει: «που πάει αυτός ο μ...ς;

Η μάρτυρας περιγράφει τα εφιαλτικά λεπτά που πέρασαν μέσα στην θάλασσα έως ότου διαπιστώσει ότι η οικογένειά της είναι καλά και αναφέρει την ύπαρξη της μυστηριώδους γυναίκας.

«... Μετά από έναν εκκωφαντικό θόρυβο αντιλήφθηκα τον εαυτό μου να βρίσκεται στην θάλασσα παλεύοντας να κρατηθώ στην επιφάνεια. Βγαίνοντας στην επιφάνεια, σχεδόν ταυτόχρονα με το γιο μου και αφού πιαστήκαμε από επιπλέοντα συντρίμμια του σκάφους μας, το οποίο είχε βυθιστεί, στην συνέχεια γύρισα το βλέμμα μου τριγύρω να δω τι είχε γίνει και διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους το οποίο βρισκόταν ακίνητο σε απόσταση περίπου 30 μέτρων. Πάνω, επέβαινε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών και μια κοπέλα καθόταν δίπλα του ηλικίας περίπου 30 ετών. Αυτοί τουλάχιστον ήταν ορατοί από το σημείο που ήμουν. Φωνάζαμε στον άνδρα να μας πετάξει σωσίβια τόσο εγώ όσο και ο γιος μου αλλά αυτός δεν ανταποκρινόταν».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η Α.Α. αναφέρει ότι τόσο πριν όσο και μετά την σύγκρουση ο κατηγορούμενος χειριστής του ταχύπλοου δεν έκανε απολύτως τίποτα για να βοηθήσει τους ναυαγούς.

Αναφερόμενη στο μικρό κορίτσι που χάθηκε στο ναυάγιο, αναφέρει ότι «ψυχολογικά είμαι ράκος, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου. Τα παιδιά μου δεν τρώνε και δεν κοιμούνται. Η κόρη μου ζητάει συνέχεια την φίλη της την Σεβαστή».