Στον Ευάγγελο Κακαβογιάννη, που «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας την αρχαιολογική οικογένεια φτωχότερη, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ».

«Απεβίωσε ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης, ένας από τους αρχαιολόγους "παλαιάς κοπής": διαβασμένος, ευφυής, σεμνός, εργατικός, οργανωτικός, ουσιαστικός. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κοντά 40 χρόνια. Από το 1961 έως το 1973 εργάστηκε σε διάφορους τόπους ως έκτακτος αρχαιολόγος, μαθητεύοντας πλάι σε σημαντικούς Εφόρους Αρχαιοτήτων. Στη Μακεδονία με τον Δημήτρη Λαζαρίδη, στις Κυκλάδες με τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, στη Ρόδο με τον Γρηγόριο Κωνσταντινόπουλο και στην Αττική με τον Ευθύμιο Μαστροκώστα. Οι αγώνες του για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στη Μερέντα συνδέθηκαν με την ανεύρεση δύο μοναδικών έργων της αρχαϊκής γλυπτικής, της κόρης Φρασίκλειας και του κούρου της Μερέντας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει:

Από το 1973, ως επιμελητής αρχαιοτήτων, υπηρέτησε πιστά τις αρχαιότητες, και πάλι από διάφορες θέσεις: τη δυτική Μακεδονία, το Βόλο, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αρχαίες Φερές (Βελεστίνο), τη Ρόδο και πάλι, και τέλος την Αττική. Έτσι επέστρεψε στη γενέθλια γη, στον οικείο και αγαπημένο χώρο των μεταλλουργικών μνημείων της Λαυρεωτικής, και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Μέταλλα εργάσιμα και συγκεχωρημένα». Το τελευταίο διάστημα της υπηρεσιακής του σταδιοδρομίας είχε αναλάβει τη δύσκολη θέση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης ήταν ένας πραγματικός εργάτης της αρχαιολογίας. Αγωνίστηκε για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, διενήργησε εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές, έγραψε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα, μιλούσε απλά και κατανοητά στον κόσμο για τα αρχαία, προτιμούσε τη μελέτη από την προβολή και τη δημοσιότητα. Ακούραστη σύντροφός του, στη ζωή και την επιστήμη, η γυναίκα του Όλγα. Στην εκλεκτή συνάδελφο και φίλη, στα παιδιά του και τα εγγόνια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.