Σε φυλάκιση ενός μηνός με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ένας τούρκος δικαστικός ήταν ανάμεσα στους έξι πρόσφυγες και μετανάστες που διέσωσε σήμερα το λιμενικό στη Χίο, στην περιοχή της Αγίας Ελένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, ο 50χρονος εισαγγελέας, που εμφανίσθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, παρά μόνον με μεταφράστρια ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα, αρνήθηκε να λάβει προθεσμία τριών ημερών που του πρότεινε η πρόεδρος του δικαστηρίου και ζήτησε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσής του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου τόνισε ότι αμέσως μετά το πραξικόπημα παρέμεινε κρυμμένος μακριά και χωρίς καμία επαφή με την οικογένειά του, φοβούμενος ότι θα είχε την τύχη χιλιάδων άλλων δικαστικών και εισαγγελέων που το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Τούρκος δικαστικός εντοπίσθηκε στην περιοχή της Αγίας Ελένης της Χίου, στις 6:00 το πρωί, σε μικρή πλαστική βάρκα, στην οποία επέβαιναν άλλοι έξι πρόσφυγες από τη Συρία.

Στους λιμενικούς που τον συνέλαβαν δήλωσε αμέσως την ταυτότητά του και ενέφερε ότι επιβιβάσθηκε στη βάρκα από ακτή νότια του Τσεσμέ στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας.

Επίσης, τους έδειξε όλα τα προσωπικά έγγραφά του που πιστοποιούν την ιδιότητά του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησε πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας ότι διώκεται για τις ιδέες του από το καθεστώς Ερντογάν.

Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε εμμέσως και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

Ένας Τούρκος υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ζήτησε άσυλο υποστηρίζοντας ότι διώκεται στη χώρα του από το τουρκικό καθεστώς,

«Το πρόσωπο αυτό ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Χίο, Μπάρμπαρα Κόλτζι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή φωτό: astraparis.gr