current views are: 8

30 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση12:32

Εισαγγελείς: Εξωθεσμική η παρέμβαση της Κομισιόν για Γεωργίου- ΕΛΣΤΑΤ

Πυρά κατά της Κομισιόν εξαπολύει η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο της δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Δημοσίευση 12:32’

Πυρά κατά της Κομισιόν εξαπολύει η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο της δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Πυρά κατά της Κομισιόν εξαπολύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο της δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αφορμή υπήρξε η επιστολή της αρμόδιας Επιτρόπου για την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου να κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει το Σεπτέμβριο του 2015 η Ξένη Δημητρίου, έχοντας τότε το βαθμό της αντεισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σήμερα είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), κατά του υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα  Γεωργίου, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται και πάλι για νέα κρίση στο συμβούλιο Εφετών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Με αφορμή τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Επιτροπή, η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, απαντά:

Στην πολιτικο-οικονομική διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών σχετικά με εκκρεμή στη Δικαιοσύνη υπόθεση (ΕΛΣΤΑΤ) σειρά εξωθεσμικής παρέμβασης είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων απαίτησε, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, “από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση” της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αλλά και “να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς”.

Οι ως άνω τοποθετήσεις δεν θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό, τους Δικαστικούς Λειτουργούς, που θα επιληφθούν της προαναφερόμενης υπόθεσης, οι οποίοι με αμεροληψία και νηφαλιότητα θα αποφασίσουν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός τη συνείδησή τους.

Η επίκληση ωστόσο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από πολιτικούς-πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι αναίτιοι και πολλαπλοί τραυματισμοί του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συστηματική αμφισβήτησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου.


σχετικα αρθρα