Αυξημένος κατά 50% εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί της Χίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις περίπου 3.317πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν καταλύσει στο νησί ενώ 2.000 από αυτούς μένουν στο Χαλκειός, στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕ .

Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας του Δήμου Χίου, Γιώργος Καραμανής, αρμόδιος για τα θέματα διαχείρισης της διαμονής των μεταναστών και προσφύγων στο νησί καταγγέλλει "κενό στην επικοινωνία με τους αρμόδιους".

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη Χίο είναι ότι στο hot spot ζουν σήμερα περί τους 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, σε υποδομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 800 ανθρώπους. "Διαθέσαμε ένα χώρο 30 στρεμμάτων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στην πλειοψηφία του τον άφησαν ανεκμετάλλευτο. Το είπαμε και τότε, το λέμε και σήμερα, αλλά κανείς δεν μας ακούσει. Κάπως έτσι γέμισαν οι υποτυπώδεις καταυλισμοί μέσα στη πόλη στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ και με την πρώτη βροχή που έρχεται, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν, απροστάτευτοι όντες, στο κέντρο της πόλης" λέει ο κ. Καραμανής.

Παρόμοια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί και στη Λέσβο όπου διαμένουν  4.926 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή" είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ας σημειωθεί, ότι σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των ροών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στη Λέσβο, δημιουργεί η μόλις οκτάωρη λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο hot spot της Μόριας.

Όπως υποστηρίζουν οι προϊστάμενοι του τμήματος, δεν υπάρχει προσωπικό ώστε το κέντρο να λειτουργήσει περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών καθημερινά δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Μόρια και παραμένει στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας σημειωθεί ότι κατά την καταγραφή που γινόταν στο hot spot από την Αστυνομία, καταγράφονταν σε 24ωρη βάση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.