Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς επίσης κατέθεσε σχετικό έγγραφο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως καταγγέλλουν, ο υπόγειος χώρος του χώρου αναμονής του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό πλημμύρισε απο ανθρώπινα περιττώματα και βοθρολύματα καθιστώντας το σημείο μια «υγειονομική βόμβα» για τους μετανάστες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Καλιακμάνης και το Δ.Σ κατέθεσε μήνυση κατα «παντός υπευθύνου αυτουργού, ηθικού αυτουργού, συναυτουργού, άμεσου ή έμμεσου συνεργού». Όπως καταγγέλουν:

« Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (...) στα πλαίσια των καθηκόντων τους και προς κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής για την επιτήρηση της οποίας είναι αρμόδιοι, επί καθημερινής βάσεως μεταβαίνουν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κατόπιν της επιτόπιας μετάβασής τους στο χώρο του αεροδρομίου, διαπιστώθηκε ότι στο υπόγειο της αίθουσας αναχωρήσεων εκτάσεως περίπου 5.000 τ.μ., έχουν συσσωρευθεί βοθρολύματα και περιττώματα ανθρώπων, δημιουργώντας εστία μόλυνσης αφενός για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες που διαμένουν στο χώρο αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής του Ελληνικού, αφετέρου για τους αστυνομικούς υπαλλήλους που περιπολούν το χώρο του αεροδρομίου προκειμένου να προασπίσουν την ασφάλεια των εκεί παρευρισκομένων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία τους».

Όπως υποστηρίζουν « οι αστυνομικοί υπάλληλοι που μεταβαίνουν στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού και επί καθημερινής βάσεως έρχονται σε επαφή με την εστία μολύνσεως που ανωτέρω περιγράφηκε, δεν έχουν εμβολιασθεί, ως θα ήταν αναγκαίο, συνεπώς θέτουν εαυτούς σε σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ στελέχη του οποίοι έλεγαν τον χώρο και διαπίστωσαν πως «η εστία μολύνσεως είχε προκληθεί εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων αλλά και βλάβης του αποχετευτικού συστήματος  που έως σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί. Επομένως ο καθαρισμός που διενεργήθηκε στο χώρο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τονίζεται ότι έως και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη του υδραυλικού δικτύου και του αποχετευτικού συστήματος ούτε έχουν δημιουργηθεί επαρκείς εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής για τους διαμένοντες στο χώρο του αεροδρομίου».  Η κατάσταση στο χώρο του Ελληνικού έχει φτάσει σε οριακό σημείο και όλοι πλέον αναμένουν την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε οργανωμένες δομές.