current views are: 5

1 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:14

Νέα εισαγγελική έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Δημοσίευση 13:14’

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Την παρέμβαση της εισαγγελέα προκάλεσαν δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία», τα οποία κάνουν λόγο για παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με την «διόγκωση» του ελλείμματος του 2009. Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η κα. Δημητρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβιβάστηκαν, ήδη, στον κ. Ζαγοραίο, έχουν ημερομηνία 29 και 31 Αυγούστου 2016. Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και το δεύτερο «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες».

Με την παραγγελία της προς τον κ. Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση του ελλείμματος πρόσφατα είχε αναιρεθεί η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση Γεωργίου έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του ΑΠ αναίρεσε εν μέρει  το υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ για το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης έχει απαλλαχθεί με το επίμαχο βούλευμα.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.

Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Γεωργίου, που σημειώνεται πως μέχρι να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, εργαζόταν για το ΔΝΤ, κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα – τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά.

Η υπόθεση για την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα.

Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.


σχετικα αρθρα