Διπλός ''πονοκέφαλος'' έρχεται για τη ΔΕΗ, καθώς εκτός από τα εκατομμύρια ευρώ οφειλών που έχει να εισπράξει, έχει και σε εκκρεμότητα το εκτεταμένο φαινόμενο των κλοπών ρεύματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη μορφή... οδοστρωτήρα, αφού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αγγίζοντας το 30%. 

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή', το φαινόμενο των ρευματοκλοπών επανήλθε στην επικαιρότητα με ένταση μεταξύ των αρμοδίων, με αφορμή την προσπάθεια της ΔΕΗ να πείσει τους καταναλωτές να ενταχθούν στους διακανονισμούς των 36 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους με την έμμεση απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Εξάλλου, η ρευματοκλοπή αγγίζει και τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός των άλλων 11 συνολικά χρεώσεων και τελών, που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ρεύματος, επωμίζονται και το κόστος αυτών που ηλεκτροδοτούνται μέσω ρευματοκλοπής.

Η συνολική απώλεια ενέργειας από τα δίκτυα της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει τεχνικές απώλειες και ρευματοκολπές, καταγράφεται σε ετήσια βάση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να κοστολογηθεί και να εγκριθεί το κόστος στη συνέχεια από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για να περάσει στους λογαριασμούς ρεύματος ως «λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού». Αν και η διαδικασία αυτή γίνεται σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην έχει στοιχεία για τις απώλειες ενέργειας από τις ρευματοκλοπές και το κόστος αυτών που μεταβιβάζει στους καταναλωτές, με το αιτιολογικό ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Και ενώ το φαινόμενο των ρευματοκλοπών κλιμακώνεται ανησυχητικά, οι συνεπείς καταναλωτές επιβαρύνονται με ένα κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που όσο το φαινόμενο διογκώνεται, αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει διπλασιασμός στις ρευματοκλοπές μέσα στην τελευταία τριετία, ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές άγγιξαν τις 5,5 χιλιάδες, έναντι 8.509 συνολικά το 2015. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν στους ελέγχους τους από τις αρχές του έτους περί τις 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, διενεργώντας περί τους 800.000 ελέγχους τον χρόνο.

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο των ρευματοκλοπών χαρακτηρίζεται από αστείρευτη φαντασία, καθώς συνοδεύεται πολλές φορές από εγκληματικότητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρόσφατη κακοποίηση εργαζομένου του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο από καταναλωτή-ιδιοκτήτη βενζινάδικου, από θανατηφόρα ατυχήματα, η ηλεκτροπληξία ανήλικης στην Πάτρα σε διαμέρισμα που είχε διακοπεί το ρεύμα και η ηλεκτροδότηση συνεχιζόταν παράνομα, αλλά και πολυάριθμα περιστατικά τραυματισμών. Ωστόσο, παρά τους σοβαρούς κινδύνους, καταναλωτές όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, αγροτικοί) καταφεύγουν στη ρευματοκλοπή. Αν και κανείς θα ανέμενε ότι πρόκειται για καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι παρανομούντες, στην πλειονότητά τους είναι «μπαταχτσήδες» που εκμεταλλεύονται την ανοχή που υπάρχει λόγω της πολιτικής «ευαισθησίας» στο θέμα των διακοπών ηλεκτροδότησης, στην παρούσα συγκυρία της γενικότερης οικονομικής στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και της παράλληλης αδυναμίας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης καταπολέμησης της παράνομης ηλεκτροδότησης.

Επίσης, μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές της χώρας, κρατούν τα σκήπτρα στο «σπορ» της ρευματοκλοπής. Με απευθείας γάντζους στα καλώδια της ΔΕΗ, πρακτική που παρατηρείται κυρίως σε καταυλισμούς Αθίγγανων και αγροτικές περιοχές, πλήρη αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, καρφίτσες και ειδικούς μαγνήτες μέχρι ψεκασμούς με σπρέι ψύξης και βερνίκια, η φαντασία των «ρευματοκλεπτών» ανανεώνεται διαρκώς.