Μείωση παρουσίασε η τουριστική κίνηση στη Λέσβο το φετινό καλοκαίρι βάση των στοιχείων που έφερε στο φως το αεροδρόμιο του νησιού. H εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την άμεση επίδραση που επέφεραν οι μαζικές ροές προσφύγων στο νησί.

Στο 51,3 φαίνεται να κατρακύλησε η επισκεψιμότητα του νησιού τον περασμένο Αύγουστο εν σύγκρισή με την ίδια περίοδο του 2015  καθότι φέτος έφτασαν 58 πτήσεις τσάρτερ με 8.078 επιβάτες, ενώ τον περσινό Αύγουστο στο νησί είχαν αφιχθεί 16.588 επιβάτες με 124 πτήσεις τσάρτερ. 

Πάντως, το φετινό «ναυάγιο» της τουριστικής κίνησης είχε φανεί από τον χειμώνα. Η σεζόν ξεκίνησε τον Απρίλιο με μείωση της τάξεως του 58%, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο σε 65%. Τον Ιούνιο, η ποσοστιαία μείωση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, σκαρφαλώνοντας στο 68%, για να κλείσει ο Ιούλιος με απώλειες 62,77%. Σε απόλυτα νούμερα, η Λέσβος έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 τουρίστες, από τους 75.000 που είχε υποδεχτεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημείωσε πως «ο Αύγουστος είναι ο κυρίως μήνας των διακοπών και πάντα κατέγραφε μια μικρή αύξηση. Ακόμη και -1% να είχαμε θα ήταν ζημιά, πόσο μάλλον όταν η πτώση ξεπερνά το 51%. Είναι σαν να είχαμε όλο το καλοκαίρι μείον 90%. Δυστυχώς, αυτά τα ποσοστά αποτυπώνουν την καταστροφή που υπέστη ο τουριστικός κλάδος της Λέσβου».