Σχεδόν 900 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος σε 30 δήμους όλης της χώρας και θα αφορά στους πρώτους 33.700 δικαιούχους.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου θεωρεί ότι έχουν εξασφαλιστεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τον επόμενο χρόνο για την ολοκληρωτική εφαρμογή του προγράμματος.

Ο τελικός νόμος -πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της προνοιακής πολιτικής θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017 και πρώτος στόχος είναι η κάλυψη 18.232 νοικοκυριών που με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.

Επίσης θα συνεχιστεί και φέτος ο θεσμός των σχολικών γευμάτων σε σχολεία από τους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί το ΚΕΑ κατά τη β' πιλοτική φάση. 

Χθες η κ.Φωτίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικών υιοθεσιών στη χώρα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, "θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά αν θα συνεχιστεί" και προαναγγέλλει ευρύτατο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία. 

Σύμφωνα με την υπουργό, στο πλαίσιο της προστασίας των παιδιών αλλά και των υπόλοιπων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-στόχων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της αποϊδρυματοποίησής τους, προωθείται επίσης η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Βάσει του σχεδιασμού, θα δημιουργηθεί ένας Φορέας στον οποίο εκτός από τα 254 ακίνητα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας θα επιδιωχθεί να περάσουν και τα μικρά ακίνητα από τη δημόσια περιουσία που παραμένουν αναξιοποίητα, προκειμένου να προωθηθεί ο θεσμός των "κοινωνικών διαμερισμάτων".