Για τον Οκτώβριο και μάλιστα στις 20 του μήνα ορίστηκε η δίκη για την υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, με κατηγορούμενους δύο στελέχη της Γαλακτοκομικής Σχολής, αλλά και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Ελεύθερου Τύπου'' η δίκη ορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου 2016 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, με κατηγορούμενους τον πρώην διευθυντή της Σχολής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής.

Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ο τρίτος για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Την ίδια στιγμή για τις ευθύνες της Σχολής έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία από αυτή που αφορά στο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μάλιστα, πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απαγγελία των κατηγοριών, ανέφερε για τη διεύθυνση ότι «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα, καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για παρέμβαση στη διεύθυνση της Σχολής, προκειμένου να μην τιμωρηθεί πειθαρχικά φοιτητής από την Κρήτη που προξένησε φθορές.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν, επίσης, ότι ήδη έχουν σταλεί οι πρώτες κλήσεις στους μάρτυρες για τις 20 Οκτωβρίου.

Το παρών θα δώσουν -μεταξύ άλλων- ο πατέρας και η μητέρα του αδικοχαμένου φοιτητή και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», στον οποίο υπάγεται η Σχολή.

Τέλος, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο θα παραστούν στη δίκη εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως πολιτική αγωγή για να υπερασπιστούν την πλευρά του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου.