Ορκίστηκε σήμερα παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), Κωνσταντίνος Μενουδάκος. 

Σημειώνεται ότι ο καινούριος επικεφαλής της Αρχής είναι τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ ο κ. Μενουδάκος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΑΠΔΠΧ, ορκίστηκαν σήμερα σε πανυγηρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αρχής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων μελών της Αρχής, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι είναι ευτυχής διότι «μέσα σε δέκα μήνες έγινε η επιλογή των μελών των τεσσάρων από τις πέντε ανεξάρτητες Αρχές της χώρας» και εκκρεμεί μόνο η επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραασης (ΕΣΡ). Και αυτό, όπως σημείωσε, μέσα σε μία Βουλή με οκτώ κόμματα και ενώ διανύουμε μία εποχή «όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση θέτει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την πολιτεία η σημερινή ημέρα, καθώς το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. «Η πολιτεία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των προσωπικπών δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Αρχή, λίγο πριν συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της, «έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας». Γι' αυτόν τον λόγο, η Αρχή έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, όπως συμπλήρωσε. «Το θετικό αυτό πρόσημο για την Αρχή αποτελεί στέρεη βάση και βέβαια θα εργασθούμε σκληρά για να ανταπροκριθούμε στις ανάγκες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τα νέα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Μενουδάκος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ψήφιση νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αρχής, ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργουν επεξεργασία των δεδομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε: «Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σ' εκείνο που η πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, απαιτούν από την ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε, βεβαίως, στην αρωγή και συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».