Ένα αποκαλυπττικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο παλιό εργοστάσιο της Softex, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian. 

Στο οδοιπορικό του ο Βρετανός δημοσιογράφος Πάτρικ Κίνγκλεϊ δίνει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο παλιό εργοστάσιο:

Στο καμπ προσφύγων στη Softex, έχει πιο πολύ φως τη νύχτα παρά την ημέρα. Μέσα σε αυτήν την πρώην αποθήκη χωρίς παράθυρα, τα φώτα λειτουργούν μόνο τα απογεύματα. Αυτό γίνεται εν μέρει επειδή ο χώρος δεν ήταν σχεδιασμένος να στεγάσει κόσμο. Ήταν ένα παλιό εργοστάσιο  χαρτοποιίας.

Την ίδια στιγμή, το άρθρο του Guardian  σημειώνει ότι "ο εξευτελισμός είναι το λογικό συμπέρασμα της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει επιδιώξει η Ευρώπη, από τον θάνατο του Αϊλάν Κουρντί πέρυσι τέτοια εποχή".  "Περίπου 50.000 πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα" προσθέτει.

"Είναι προσβλητικό", τονίζει στον δημοσιογράφο η Χεντίγια Ασένι, μια 62χρονη γυναίκα από τη Συρία. Αλλά βέβαια όλα εδώ είναι προσβλητικά - η ζωή, το φαγητό, το γεγονός ότι έχουμε τουαλέτα μπροστά από τη σκηνή μας".

''Πόσο συμβολικό είναι ότι ένα εργοστάσιο... χαρτιών τουαλέτας γίνεται μέρος για να μείνουν οι πρόσφυγες'' αναρωτιέται ο Νίκο Στίβενς, επικεφαλής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο εν λόγω κέντρο. 

Από το ρεπορτάζ δεν λείπουν και οι αιχμές για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και πορνείας, καθώς υπογραμμίζει ότι υπάρχει σε αυξημένο βαθμό σεξουαλική παρενόχληση, ενώ προσθέτει ότι πολλοί πρόσφυγες στρέφονται στην πορνεία για λίγα ευρώ. 

Η Ελλάδα θα γίνει Ναούρου

Ο Τζέραλντ Νάους, επικεφαλής think tank που ασχολείται με το προσφυγικό τονίζει χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια τεράστια αποθήκη προσφύγων, διαδραματίζοντας τον ίδιο ρόλο που έπαιξε το Ναούρου και τα νησιά Μανούς για την Αυστραλία στον Ειρηνικό.

Το γράμμα του πρόσφυγα που συγκλονίζει

Στο δημοσίευμα υπάρχει και μια φωτογραφία με το γράμμα ενός πρόσφυγα, ο οποίος μιλά για τη ζωή του και δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει ελπίδα για το μέλλον παρότι τα όνειρά του χάθηκαν.

Zούσα στη Δαμασκό με τη μικρή μου οικογένεια. Φύγαμε εξαιτίας του φρικτού πολέμου. Είχα ένα καλό σπίτι και μία δουλειά. Και τώρα δεν έχουμε τίποτα. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε γιατί αντλούμε δύναμη από την αθωότητα των παιδιών και από το μέλλον. Παρόλο που τα όνειρά μου χάθηκαν.