ΕΛΛΑΔΑ

Υποχωρούν οι επιδόσεις των ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2016, 17:10 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2016, 20:34
Υποχωρούν οι επιδόσεις των ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πιο χαμηλά σε σχέση με το 2015 βρίσκονται φέτος πέντε από τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται στη λίστα της QS 2016 -2017 με τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Πιο χαμηλά σε σχέση με το 2015 βρίσκονται φέτος πέντε από τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται στη λίστα της QS 2016 -2017 με τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένει πάντως το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην κατάταξη αν και σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση ενώ δεν συγκαταλέγεται πια στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων 250 ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς έπεσε 8 θέσεις, σύμφωνα με τον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα.

Επιπλέον η Ελλάδα έχει έναν εκπρόσωπο λιγότερο στη κατάταξη με τα κορυφαία 600 καθώς το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν βρίσκεται πια σε αυτή τη κατηγορία ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπεσε από την κατηγορία 461-470 στην κατηγορία 491-500.

Ωστόσο τρία ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία 300 των ερευνητικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την QS, η πτώση των ερευνητικών επιδόσεων των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές από το εξωτερικό και πέντε από τα 6 ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν μείωση στην κατάταξη της αναλογίας διεθνών καθηγητών.

«Τα ποσοστά επιτυχίας της Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και οι επιδόσεις της στο PISA (Program for International Student Assessment) υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας και πριν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης κάτω από το μέσο όρο. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι ταλαντούχοι ερευνητές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι υψίστης σημασίας αν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον τομέα της έρευνας», δήλωσε ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής έρευνας της QS.

Ο Σόουτερ προσθέτει ότι τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη (1,24% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,03%) στερούν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ερευνητές και να διεξάγουν σημαντικές έρευνες.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο για 5η συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη της QS, είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κυρίως πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ένα στην Ελβετία.