current views are: 9

6 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:14

Επιβεβαίωση Newpost: Ανακλήθηκε η απόφαση για τα διαβατήρια με ένδειξη «Μακεδονία»

Στην ανάκληση της απόφασης που αφορούσε στην σφράγιση διαβατηρίων με την Ελληνική σφραγίδα διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών που έφεραν την σφραγίδα «Μακεδονία» προχώρησε η διεύθυνση προστασίας Συνόρων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newpost.

Δημοσίευση 19:14’

Στην ανάκληση της απόφασης που αφορούσε στην σφράγιση διαβατηρίων με την Ελληνική σφραγίδα διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών που έφεραν την σφραγίδα «Μακεδονία» προχώρησε η διεύθυνση προστασίας Συνόρων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newpost.

Στην ανάκληση της απόφασης που αφορούσε στην σφράγιση διαβατηρίων με την Ελληνική σφραγίδα  διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών που έφεραν την σφραγίδα «Μακεδονία» προχώρησε η διεύθυνση προστασίας Συνόρων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newpost.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεκλήθη χθες, 5 Σεπτεμβρίου 2016, η από 2ας Σεπτεμβρίου 2016 εκ παραδρομής εκδοθείσα διαταγή της ιδίας Υπηρεσίας η οποία αφορούσε τη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου υπηκόων τρίτων χωρών, προερχομένων από την Π.Γ.Δ.Μ. Αυτό, καθόσον διαπιστώθηκε ότι  δημιουργούσε ερμηνευτικές δυσχέρειες στην εφαρμοστέα διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να ισχύει η ίδια ακριβώς όπως και στο παρελθόν».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του εγγράφου οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλεσαν την σχετική απόφαση που δόθηκε από το ΥΠ.ΕΞ και επαναφέρουν την διαδικασία όπως και στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει πως δεν θα σφραγίζονται τα διαβατήρια κατόχων Τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα «Μακεδονία».

Η χώρα μας όπως επεσήμαιναν διπλωματικές πηγές στο Ne​wpost, «δεν αναγνωρίζει το Συνταγματικό όνομα της χώρας, ούτε και τα έγγραφα των πολιτών της».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το κατεπείγον έγγραφο περιορισμένης χρήσης που στάλθηκε στις 22 Αυγούστουκαι προβλέπει τη θεώρηση διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Όπως δημοσίευσε  το newpost.gr το έγγραφο αυτό στάλθηκε στις 22 Αυγούστου από τον κλάδο προστασίας συνόρων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κοινοποιήθηκε μέσω του δικτύου POL στην υπηρεσία Ελέγχων διαβατηρίων. Βάσει του εγγράφου οι αστυνομικοί θα πρέπει να θεωρούν διαβατήρια πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μέχρι τώρα η εντολή που είχαν λάβει υπηρεσιακά οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να μην σφραγίζουν διαβατήρια αν αυτά είχαν σε οποιαδήποτε σελίδα την λέξη «Μακεδονία» αλλά να επισυνάπτουν σε ένα λευκό χαρτί την Ελληνική σφραγίδα.  Αυτό γινόταν καθώς η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την γείτονα χώρα ως “Μακεδονία” αλλά ως “Σκόπια” καθώς η υπόθεση του ονόματος παραμένει διαχρονικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ήδη για την αλλαγή, όπως άλλωστε και η διαταγή ζητάει.