current views are: 7

8 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:05

«Κραυγή» απόγνωσης από τους δημάρχους για τις καταστροφές: «Δεν είχαμε χρήματα, υλοποιείστε τις μελέτες»

Σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, ζημιές σε σχολεία, που σημειωτέον την Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξουν για τη νέα χρονιά, ένα αεροδρόμιο που δέχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμο να παραμένει κλειστό και φυσικά 4 άτομα νεκρά είναι μόνο λίγα από όσα παρουσίασε η επόμενη ημέρα για τους δήμους Καλαμάτας και Θερμαϊκού που επλήγησαν περισσότερο από την θεομηνία των προηγούμενων ωρών. 

Δημοσίευση 17:05’

Σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, ζημιές σε σχολεία, που σημειωτέον την Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξουν για τη νέα χρονιά, ένα αεροδρόμιο που δέχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμο να παραμένει κλειστό και φυσικά 4 άτομα νεκρά είναι μόνο λίγα από όσα παρουσίασε η επόμενη ημέρα για τους δήμους Καλαμάτας και Θερμαϊκού που επλήγησαν περισσότερο από την θεομηνία των προηγούμενων ωρών. 

Σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά ζημιές σε σχολεία, που σημειωτέον την Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξουν για τη νέα χρονιά, ένα αεροδρόμιο που δέχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμο να παραμένει κλειστό και φυσικά 4 άτομα νεκρά είναι μόνο λίγα από όσα παρουσίασε η επόμενη ημέρα για τους δήμους Καλαμάτας και Θερμαϊκού που επλήγησαν περισσότερο από την θεομηνία των προηγούμενων ωρών. 

Οι δήμαρχοι των δύο περιοχών της Ελλάδας, στο βόρειο και στο νότιο σημείο της, ένα 24ωρο μετά την μεγάλη καταστροφή, βρίσκονται προ των ευθυνών τους και μιλούν στο newpost για όσα έγιναν, όσα θα μπορούσαν να γίνουν για να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι θάνατοι, αποδίδοντας καταρχήν τις ευθύνες στην μεγάλη ένταση της βροχής, αλλά και κατά δεύτερον στα χρήματα για έργα που δεν υπάρχουν. 

Ο Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας, αποδίδει καταρχήν τις καταστροφές και τους θανάτους στον… Θεό: 

Σε οποιαδήποτε χώρα, με οποιαδήποτε υποδομή δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι καταστροφές. Μιλάμε για 140 χιλιοστά νερού μέσα σε 1 ώρα. Δεν θα μπορούσαν να είναι αντιμετωπίσιμα. Τώρα βέβαια, δεν ξέρω τι θα είχε γίνει, αν είχαν γίνει κάποια έργα…Ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής, ίσως να μην είχαμε νεκρούς. 

Ο ίδιος μιλά για ”έλλειψη χρημάτων” για έργα και για αμέλεια θωράκισης της περιοχής από προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς όπως αναφέρει αυτά ήταν έργα ”που θα μπορούσαν να έχουν γίνει εδώ και χρόνια”. 

Τονίζει, ωστόσο, ότι η πόλη έχει καταφέρει μέσα σε λίγες ώρες να βρει ξανά τους ρυθμούς της, καθώς υπάρχει πλέον πλήρης αποκατάσταση των συστήματος λυμάτων, ενώ μέχρι το Σάββατο θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 4 από τα 100 σχολικά συγκροτήματα που την Δευτέρα πρέπει να ανοίξουν για να υποδεχτούν μαθητές. 

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξάλλου, αναμένεται να ανοίξει και το αεροδρόμιο της περιοχής, στο οποίο εδώ και χρόνια εκκρεμεί το έργο θωράκισής του από το διπλανό ποτάμι, το οποίο και προκάλεσε την πλημμύρα στον αεροδιάδρομο.

Ειδικά για το έργο του αεροδρομίου, ο κ. Νίκας τονίζει ότι ”χρειάζονται μερικά εκατομμύρια ευρώ για να γίνει” και επισημαίνει ότι παρότι έχει επισημάνει το πρόβλημα, δεν έχουν προβλεφθεί χρήματα για να ξεκινήσει το έργο. 

Δήμαρχος Θερμαϊκού: Εξήντα χρόνια είχε να συμβεί τέτοια καταστροφή – Πρέπει να υλοποιηθούν οι μελέτες

Ζοφερό τοπίο περιγράφει σήμερα, μια ημέρα μετά την θεομηνία, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος παραδέχεται ότι πολλές περιοχές του Δήμου αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς έχουν ”κάτσει” οι δρόμοι σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, την πλημμύρα των ρεμάτων, ενώ σε κάποιους οικισμούς ακόμα οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό και νερό. 

«Τα ρέματα ήταν καθαρά. Είχαν καθαριστεί πριν από δύο μήνες. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν να έχεις θωρακιστεί για σεισμό 7 Ρίχτερ και να κάνει 15» τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος επισημαίνει ότι τέτοια θεομηνία έχει να συμβεί στην περιοχή 60 χρόνια. 

Σε ερώτηση του newpost γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη θωράκιση, ο κ. Μαυρομάτης απαντά:

Έχουν γίνει μελέτες και έχουν ολοκληρωθεί και τώρα ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε τα χρήματα. 

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι 35 συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές προσπαθώντας να επανορθώσουν τα πολλά προβλήματα, ενώ στο έργο τους έχουν ως αρωγούς την ΕΜΑΚ και την πυροσβεστική.