Κουδούνι έπειτα από 43 χρόνια θα χτυπήσει ξανά τη Δευτέρα στη Βίλα Αμαλίας, όπου επιστρέφει το ιστορικό 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων.

Ριζικά ανακαινισμένο το κτήριο στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, στην πλατεία Βικτώριας, που εδώ και πάνω από 20 χρόνια στέγαζε την κατάληψη Βίλα Αμαλίας, άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στον Τύπο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο των δράσεων του δήμου για το παιδί.

Το σχολείο, το οποίο υπήρξε φυτώριο δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων μετονομάστηκε σε 2ο Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», ο οποίος υπήρξε μαθητής του παλιού γυμνασίου.

«Τη Δευτέρα εδώ κανονικά θα αρχίσουν τα μαθήματα. Είμαι μια σημαντική στιγμή για την πόλη, είναι μια ιστορική στιγμή και για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, το γεγονός ότι αυτός ο χώρος, το πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, θα λειτουργήσει πάλι ως σχολείο, τιμώντας μάλιστα και τη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελοπούλου, αφού παίρνει το όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη που ήταν ένας από τους πολλούς σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου. Παραδίδουμε το έργο αυτό, που έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους, στην πόλη της Αθήνας με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας, καθώς το παιδί βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων», δήλωσε σχετικά ο Γ. Καμίνης.

Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων ιδρύθηκε το 1862 και αρχικά λειτούργησε στην Πλάκα. Στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενήθηκε στο κτίριο του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου, για να μεταστεγαστεί το 1932 και ως το 1973 στη Βίλα Αμαλίας.

Το κτήριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων, Νίκο Βερροιόπουλο, «κακώς το κτήριο αποκαλείται Βίλα Αμαλίας, καθώς πρόκειται για ονομασία που του έδωσαν οι καταληψίες τη δεκαετία του ’90. Είχε προηγηθεί η κατάληψη εγκαταλειμμένου κτιρίου στη λεωφόρο Αμαλίας, που κράτησε λίγο. Φεύγοντας από εκεί, οι καταληψίες βρήκαν ελεύθερο το συγκεκριμένο κτίριο, το κατέλαβαν και του έδωσαν τη συγκεκριμένη ονομασία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο κτίρια, που μοιράζονται κοινή αυλή και αποτέλεσαν επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυρόπουλου.

Η έπαυλη Αργυρόπουλου, ακριβώς στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν (η γνωστή σήμερα ως Βίλα Αμαλίας, όπου στεγάστηκε και το 2ο Γυμνάσιο) αποτέλεσε την κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου, ενώ η έπαυλη Ράλλη, στην πίσω πλευρά, κατά μία εκδοχή αποτέλεσε την κατοικία του πρωθυπουργού της κατοχικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ράλλη.