Σε πρωτοφανή μέτρα προχωρά το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς φέτος σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, αναμένεται να επιστρατεύσει περίπου 2.000 περισσότερους αστυνομικούς σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει ότι 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που πέρυσι στη συνολική επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Μάλιστα για πρώτη φορά τα μέτρα τάξης ξεκίνησαν ήδη από χθες με πέντε διμοιρίες να κάνουν ήδη περιπολίες στους δρόμους την ώρα που οι ανάγκες της πόλης καλύπτονται συνήθως με μία και ενώ παραδοσιακά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην πόλη για το θεσμό τίθενται σε εφαρμογή μια ημέρα πριν την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο».

Ωστόσο φέτος τα μέτρα τάξης θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή, και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα:

α. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2016) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας (12-09-2016) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

-Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Αγ.Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου.

-Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.

-Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Μ. Ανδρόνικου , από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Αγίας Τριάδος, από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου.

-Ν.Ζέρβα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Γκύζη , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Λύτρα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Καυτανζόγλου, από Εγνατία μέχρι Λ.Στρατού.

β. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2016) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Κυριακής (11-09-2016) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Π.Μελά , από Μακένζυ Κιγκ μέχρι Τσιμισκή.

-Βενιζέλου , από Εγνατία μέχρι Λ.Νίκης.

γ. Σάββατο (10-09-2016), από ώρα 14.00΄ σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Λ.Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

-Βασ. Όλγας , από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.

-Βασ. Γεωργίου , από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.

-Λεωφ. Νίκης , καθ’ όλο το μήκος της.

-Κουντουριώτη , καθ’ όλο το μήκος της.

-Κων/νου Καραμανλή , από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.

-Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Αγίας Σοφίας , από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.

-Π.Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.

-Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

-Καυτανζόγλου, καθ’ όλο το μήκος της.

δ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία, Αγίας Σοφίας και στη Λ.Νίκης.

- Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω δρόμους.

- Από ώρα 14.00΄ του Σαββάτου (10-09-2016) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

- Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Στους δρόμους εργαζόμενοι και συνδικάτα - Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καλούν τα συνδικάτα,  σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις καθώς και κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών, ενόψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Έπισης στις 18:00 το απόγευμα καλεί σε συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, έχοντας ως σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Αριστοτέλους.

Σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 18:00 καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, και διάφορα ακόμη σωματεία και συλλογικότητες.

Η Λαϊκή Ενότητα θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου, στις 17:30, ενώ για την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και η συνέλευση του «No Border», όπου θα υπάρχει και συμμετοχή προσφύγων, και η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 η ώρα το απόγευμα από την πλατεία Συντριβανιού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της ΔΕΘ προγραμματίζουν και οι ένστολοι, οι οποίοι δίνουν ραντεβού το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:00, στο άγαλμα του Βενιζέλου.