current views are: 7

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:22

Γενναία μπόνους για τους «μίνι» αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία μικρών αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοσίευση 07:22’

Ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία μικρών αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία μικρών αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση την οποία το υπουργείο έχει στα σκαριά και που δημοσιεύει το Έθνος βάσει της οποίας ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση μικρών αγροτικών συνεργατικών σχημάτων ακόμη και με πέντε παραγωγούς, που σκοπό θα έχουν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα στην αγορά, παρέχοντας οικονομική στήριξη που θα χρηματοδοτεί τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Αυτά τα σχήματα σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης μπορούν να λειτουργούν ως αυτοτελείς νομικές οντότητες ή σαφώς οριζόμενα μέρη νομικών οντοτήτων. Δηλαδή μέσα σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγοί που ασχολούνται με κάποιο αγροτικό προϊόν (π.χ. ελαιόλαδο) μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα ή οργάνωση παραγωγών που θα λειτουργεί με τον ΑΦΜ του συνεταιρισμού, αλλά θα έχει διακριτή λογιστική παρακολούθηση και αυτονομία δράσης από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συνεταιρισμού.

Οι ομάδες παραγωγών περιγράφονται ως μικρές συνενώσεις αγροτών που θα δίνουν απαντήσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και σε προϊόντα που δεν τα παράγουν πολλοί.

Οι δε οργανώσεις παραγωγών θα είναι σχήματα με μεγαλύτερα αριθμητικά και ποσοτικά κριτήρια που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια περιφερειακού επιπέδου.

Πως θα λειτουργούν

Οι ομάδες, για τη σύσταση των οποίων θα αρκούν ακόμη και πέντε αγρότες, όπως και οι οργανώσεις με ελάχιστο αριθμό μελών τους 20 παραγωγούς δεν θα συσχετίζονται με τα όποια οικονομικά αποτελέσματα των συνεταιρισμών.

Οι νεοσύστατες οντότητες θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά με ένα κατ’ αποκοπή ποσό για τα 5 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

Βασική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πενταετούς διάρκειας που θα μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για τη προσέγγιση νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, κ.λπ.

Θα λαμβάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 10% του κύκλου εργασιών τους και μέχρι 100.000 ευρώ για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Για τα επόμενα 4 χρόνια τα ποσά στήριξης θα μειώνονται κατ’ έτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επειδή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας οι νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών δεν θα μπορούν να αποδείξουν κύκλο εργασιών για να ενισχυθούν με το 10% του τζίρου τους, θα αναγνωρίζεται ο μέσος όρος των προηγούμενων 3 χρόνων των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα σχήματα. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό θα είναι η προσκόμιση τιμολογίων της προηγούμενης τριετίας.


σχετικα αρθρα