Στη δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των καταστροφών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Αλέξανδρος Μαργέλης, προς διερεύνηση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων, κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και των Καποδιστριακών Δήμων, καθώς και εργολάβων δημοσίων έργων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν οι «φονικές» και καταστροφικές πλημμύρες της 7 Σεπτεμβρίου του 2016.

Η μήνυση έγινε για τα αδικήματα της, «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή, έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή και της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους», τα οποία είναι όλα σε βαθμό κακουργήματος.

Μεταξύ άλλων στην μηνυτήρια αναφορά αφού επισημαίνεται ότι, για την βιβλική καταστροφή κανείς δεν έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη, δεν υπάρχει έκφραση συγγνώμης και θα αποδοθούν όλα στο φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας, «αναγκάζομαι να προσφύγω ενώπιόν Σας, με σκοπό να διερευνηθεί η τέλεση καθώς και οι υπαίτιοι των παραπάνω καταγγελλόμενων κακουργηματικών πράξεων».

Ο κ. Μαργέλης αναφέρει πως «η πρόσφατη πλημμύρα δυστυχώς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για έναν επιστήμονα μηχανικό αλλά και για τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας, που γνωρίζει το θέμα και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας. Αντίθετα, μάλιστα, η πλημμύρα θα πρέπει να θεωρείται ως αναμενόμενο συμβάν σε περιπτώσεις παρόμοιων, ακραίων ομολογουμένως, καιρικών συνθηκών».

Προσθέτει πως, «είναι βέβαιο ότι εάν ζητηθεί εκ μέρους Σας η άμεση επίδειξη των χαρτογραφημένων ρεμάτων της περιοχής μας και δοθεί ταυτόχρονα εντολή σε ειδικούς, εντός τριών (3) ημερών (λόγω του κατεπείγοντος και της σοβαρότητας του θέματος), να σας βεβαιώσουν ποια από τα γνωστά και χαρτογραφημένα ρέματα υφίστανται και λειτουργούν ως ρέματα, θα διαπιστωθεί ανυπαρξία ή η προβληματική λειτουργία τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, ποσοστού 80% εξ αυτών».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου παραθέτει στοιχεία από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων που αναφέρονται σε μπαζωμένα ρέματα και όχι μόνο.

Ζητά ακόμη από τον εισαγγελικό λειτουργό να ελεγχθεί, «εάν είναι ορθά κατασκευασμένα τα τεχνικά έργα στα ρέματα στη θέση «Φραγκοπήγαδο» (εκκλησία Αγία Σωτήρα), στη θέση «Λαγκάδα» και στην οδό Κρήτης στην Καλαμάτα καθώς και γιατί έχουν κλείσει τα δύο ρέματα που υπάρχουν στο πεδίο βολής».

Επιπλέον σημειώνει πως, «το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι η «φονική» κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσσηνία βρήκε την κρατική μηχανή εντελώς απροετοίμαστη, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την εκδήλωση επικίνδυνων καταιγίδων. Ουδείς ενημέρωσε έγκαιρα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας, ουδεμία ουσιαστική εργασία προετοιμασίας, εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε».

Ζητά από τον εισαγγελέα να ανατρέξει στα αρχεία των Καποδιστριακών Δήμων και αναφέρει πως, «είναι βέβαιο ότι θα δείτε πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων καθώς και για ατέλειες που παρουσιάστηκαν στην κατασκευή τέτοιων έργων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τονίζει πως σύμφωνα με όσα εκθέτει, «προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια Νόμου να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα τεχνικά έργα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πλημμυρών και τον από αυτές κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων» και ζητά τιμωρία των υπευθύνων προς παραδειγματισμό.