Με άλογα και μαύρα μπαλόνια διαμαρτυρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενώ στολές και μύτες Πινόκιο επέλεξαν οι ένστολοι προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις μισθολογικές περικοπές, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων στο περιθώριο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι υγειονομικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ξεκίνησαν από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο με κατεύθυνση προς τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος», μέσω Εγνατίας και θα καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως γράφει το thestival.gr, το κάρο συμβολίζει, σύμφωνα με τους γιατρούς, τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα άλογα που επιστρατεύτηκαν για τη διαμαρτυρία, αλλά και μπαλόνια με συνθήματα όπως: «Μαυρογιαλούρος, Θα, θα, θα...», «Το παλικάρι της φακής. Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» και «Υπουργός απουσίας, ο Πολάκης ξέρει».

«Βρισκόμαστε παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια έσκιζε τα μνημόνια με έναάρθρο και ένα νόμο. Αντί για τα μνημόνια όμως, "έσκισε" τις συντάξεις και τα κοινωνικά δικαιώματα. Οργανώνουμε το καραβάνι της υγείας, προκειμένου να αναδείξουμε τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα υγείας και να καταδείξουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο ένα καλύτερο αύριο στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Πεθαίνουν οι άνθρωποι αβοήθητοι και η κυβέρνηση... πέρα βρέχει!», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των ενστόλων, οι οποίοι επέλεξαν να βάλουν μύτες παριστάνοντας τον Πινόκιο και θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταγγείλουν τη στάση της κυβέρνησης ως προς την αποκατάσταση των μισθολογικών τους απολαβών, με βάση και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης υπέρ τους. Η διαμρτυρία ξεκίνησε στο άγαλμα Βενιζέλου.

Επί ποδός συνδικάτα και εργαζόμενοι 

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καλούν τα συνδικάτα,  σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις καθώς και κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών, ενόψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στο κάλεσμα της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η κινητοποίηση στο περιθώριο της ΔΕΘ αποτελεί μόνο την αφετηρία των νέων κινητοποίσεων και πως οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι να «πάρουμε πίσω ό,τι βιαίως μας στέρησαν».
 
Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η ελληνική κοινωνία στραγγαλίζεται από τη βάρβαρη και αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα σκληρά μέτρα που εξαυλώνουν το εργασιακό δικαίωμα, σε νέες πολιτικές λιτότητας που θα εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με προτάσεις που μετουσιώνονται σε αποφάσεις και αυξάνουν την ανεργία, ενώ ρίχνουν για ακόμη μία φορά στις πλάτες των ασθενέστερων νέα δυσβάσταχτα βάρη», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Έπισης στις 18:00 το απόγευμα καλεί σε συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, έχοντας ως σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Αριστοτέλους.

Σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 18:00 καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, και διάφορα ακόμη σωματεία και συλλογικότητες.

Η Λαϊκή Ενότητα θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου, στις 17:30, ενώ για την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και η συνέλευση του «No Border», όπου θα υπάρχει και συμμετοχή προσφύγων, και η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 η ώρα το απόγευμα από την πλατεία Συντριβανιού.