Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στο νησί της Θάσου οι δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα μέτωπα.

Τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς από το πρωί που ξέσπασαν αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχουν στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

Αυτή τη στιγμή στο νησί επιχειρούν συνολικά 65 πυροσβέστες με 40 οχήματα που ήρθαν στο νησί από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι και δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες. Επίσης, επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ, δυο τύπου PZL και δυο ελικόπτερα που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Στη Θάσο έχει μεταβεί και η Α' ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και τη Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ευτυχώς, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν οι δύο βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου και Κώστας Μορφίδης, οι οποίοι είχαν ανέβει στο βουνό για να διαπιστώσουν το μέγεθος της φωτιάς που καίει στη Θάσο.

Οι βουλευτές βρίσκονται στον Πρίνο και ανέφεραν στο «Kokkinokavalas.gr» ότι υπάρχει σημαντική δύναμη πυροσβεστών και μέσων, όμως η δύναμη του αέρα δεν επιτρέπει σοβαρές επεμβάσεις.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά στην περιοχή Θυμωνιά (βρίσκεται μεταξύ Αλυκής και μονής Αρχαγγέλου, στη νότια Θάσο) έχει καταστρέψει οικίες.

Την ζοφερή κατάσταση εκτός από τους κατοίκους του νησιού βιώνουν και οι χιλιάδες τουρίστες που έχουν γεμίσει ασφυκτικά την Θάσο, ενώ και σήμερα μετέβησαν στο νησί εκατοντάδες για το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επι τόπου επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 53 πεζοπόρο, 11 ΟΤΑ, 3 μηχ/τα, 4 Α/Φ, 4 Ε/Π.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά στην περιοχή Θυμωνιά (βρίσκεται μεταξύ Αλυκής και μονής Αρχαγγέλου, στη νότια Θάσο) έχει καταστρέψει οικίες...